Bank of China: visszatáncolt Netanjahu


Az izraeli miniszterelnök - személyes ígéretét is megszegve - megtiltotta egy volt izraeli ügynöknek, hogy New Yorkban az egyik legnagyobb kínai bank, a Bank of China ellen tanúskodjon egy terrorszervezet pénzmosási ügyében.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök - személyes ígéretét is megszegve -megtiltotta egy volt izraeli ügynöknek, hogy New Yorkban az egyik legnagyobb kínai bank, a Bank of China ellen tanúskodjon egy terrorszervezet pénzmosási ügyében - állítják a bankot beperelő terroráldozat családjának ügyvédjei a Jediót Ahronót című izraeli napilap szerdai írása szerint.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. (MTI/EPA/Pool/Gali Tibbon)Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. (MTI/EPA/Pool/Gali Tibbon)

A 2006-ban, egy tel-avivi vendéglő elleni terrortámadásban 16 évesen elhunyt Daniel Wultz családjának ügyvédjei Uzi Sája volt izraeli hírszerző tiszt kulcsfontosságú tanúskodását szeretnék elérni, annak ellenére, hogy az izraeli kormány biztonsági érdekekre és államtitkokra hivatkozva megpróbálja megakadályozni a tanú szerepeltetését.

Az ügy előzménye, hogy Izraelben a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Moszad, a belbiztonságot felügyelő Sin Bét és a Nemzetbiztonsági Tanács a terrortámadások csúcspontján, 2002-ben a miniszterelnök és a Moszad vezetőjének ellenőrzése alá rendelt közös osztályt hozott létre a terrorizmus gazdasági forrásainak felderítésére és az ilyen pénzcsapok elzárására, amit egy New York-i bírósághoz kedden benyújtott okirat is alátámaszt. Ennek az osztálynak volt az egyik vezetője Uzi Sája - írta a Jediót Ahronót.

A hírszerzők bizonyítékokat gyűjtöttek a palesztin terrorszervezetek pénzmosási ügyeiről, így arról is, hogy egy 2006-os, az Iszlám Dzsihád által vállalt - 11 emberéletet követelő - tel-avivi merénylet elkövetőihez a Bank of China tudtával és számláján keresztül jutott el a szükséges pénz, noha a bank tagadja bűnösségét.

Uzi Sája szerepe azért különösen fontos a több száz millió dolláros kártérítésért folyó New York-i perben, mert állítólag már 2005-ben figyelmeztette a legnagyobbak közé tartozó kínai bankot az ott folyó gyanús palesztin pénzátutalásokra. Később állítólag éppen ezek a pénzek segítették a tel-avivi merénylet kivitelezését.

Mivel Daniel Wultz amerikai állampolgár volt, családja az Egyesült Államokban indította meg a jogi eljárást a kínai bank ellen, az izraeli kormány tevőleges segítségével.

Wultz szülei személyesen is beszéltek Benjámin Netanjahuval, Meir Dagannal, a Moszad volt főnökével, Jákov Amidror nemzetbiztonsági tanácsadóval, valamint Uzi Sajával, akik 2012 áprilisában, a per megindításakor megígérték az izraeli kormány támogatását - így a lap.

Izrael felajánlotta a szükséges bizonyítékokat: bankszámlaszámokat, a pénzmosásra vonatkozó adatokat, az izraeli és a kínai hivatalnokok közti tárgyalások anyagát és Uzi Sája tanúskodását mindezt összhangban a miniszterelnöki hivatal küzdelmével a terrorizmus finanszírozásának felszámolásáért.

Kína azonban - a Jediót Ahronót cikke szerint - azzal fenyegette meg az izraeli vezetést, hogy Sája tanúskodása esetén lemondják Netanjahu 2013-as pekingi útját. Az izraeli miniszterelnök májusban családostul (feleségével és két fiával) ellátogatott Kínába, majd Jeruzsálem lemondta Sája tanúként való meghallgatását.

Kedden a Wultz család ügyvédjei több tucat oldalas beadványban fordultak a bírósághoz, amelyben megpróbálják aláásni az izraeli kormánynak a tanú szerepeltetése ellen felhozott érveit. A miniszterelnöki hivatal illetékesei szerda reggeli nyilatkozatukban ismét a bizalmas információk kikerülésének veszélyére, államtitkokra és állambiztonságra hivatkoztak a tanú visszatartását indokolva.
MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések