Róháni az atomsorompó-szerződéshez való csatlakozásra szólította fel Izraelt

ENSZ-közgyűlés – Róháni az atomsorompó-szerződéshez való csatlakozásra szólította fel Izraelt

Haszan Róháni iráni elnök felszólította csütörtökön New Yorkban Izraelt, hogy „haladéktalanul” csatlakozzon az atomsorompó-szerződéshez (NPT), mert – mint mondta – egyetlen országnak sem szabadna atomfegyvert birtokolnia.

„Mindaddig, amíg nukleáris fegyverek léteznek a Földön, fennáll a kockázata bevetésüknek, illetve további terjedésüknek” – jelentette ki Róháni az el nem kötelezett országok mozgalma nevében.

„Kudarcot vallottak az utóbbi csaknem negyven év erőfeszítései, amelyek a közel-keleti atomfegyvermentes övezet kialakítására irányultak” – állapította meg.

A közel-keleti atomfegyvermentes övezet létrehozásának tervezete hasonló azokhoz a tervekhez, amelyek a világ más térségeinek atomfegyver-mentességére vonatkoznak. A közel-keleti övezet létrehozására az első lépéseket az 1960-as években tették, majd 1974-ben Egyiptom és Irán közös nyilatkozatot adott ki a tervről.

Róháni az ENSZ-közgyűlés ülésszakának egy külön tanácskozásán, a nukleáris leszerelésről rendezett vitában szólalt fel. „Izraelnek, a térség egyedüli államának, amely még ezt nem tette meg, haladéktalanul alá kell írnia az atomfegyverek elterjedését megtiltó nemzetközi szerződést. A térségben zajló összes nukleáris tevékenységnek a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete alá kell tartoznia” – szögezte le a nemrégiben megválasztott iráni elnök.

Izrael aláírta a szerződést, de nem ratifikálta.

Irán külügyminisztere, Dzsavad Zarif néhány órával Róháni szavai után kezdi meg az országa vitatott atomprogramjáról szóló tárgyalást a P5+1 országok – vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja és Németország – külügyminisztereivel. Az elmúlt hat évben ez lesz az iráni nukleáris programról folytatott legmagasabb szintű tárgyalás, amelyen az Egyesült Államok és Irán is rész vesz.

A Nyugat szerint Irán titokban nukleáris fegyver előállításán munkálkodik. Teherán cáfolja ezt, és azt hangoztatja, hogy az atomenergia kizárólag békés célú alkalmazásán munkálkodik.


Forrás: Hírek Izraelből 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések