Izrael lehet a világ első készpénznélküli társadalma


Az izraeli kormány múlthét kedden jóváhagyta a készpénz teljes felszámolását felügyelni hivatott bizottság létrehozását. A bizottság feladata lesz koordinálni minden olyan tevékenységet, amellyel felgyorsíthatják a készpénz kivonását az ország gazdaságából, hogy ezzel csökkentsék az adócsalás lehetőségét.

Egyre több országból érkeznek ilyen és ehhez hasonló hírek, mintha ezzel egy társadalmi igénynek próbálnának eleget tenni a politikusok, holott, a legtöbb ember teljesen elégedett lenne a hagyományos fizetési módszerekkel. Magyarországra ez különösképpen igaz, főleg a kamatadó miatt fokozatosan dráguló virtuális fizetési módszereknek köszönhetően.

Valószínűleg hazánkban sokan alapvetően bizalmatlanok a hatalommal és bankokkal szemben és nem annyira a bibliai próféciák beteljesülésétől tartanak.

Vajon mi lehet a helyzet máshol a világon?

Az izraeli kezdeményezésben, egyebek mellett, részt vesz a rendőrség, az adóhatóság, a kormány pénzmosás és terror-elhárítási hatósága, a Bank of Israel egyik igazgatója és a főügyészség több munkatársa is.

Az állami bürokrácia képviselői szemében a készpénz maga a gonosz, mert lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy kibújjanak adófizetési kötelezettségeik alól. Egy készpénznélküli társadalomban minden tranzakciónak nyoma van, így nemcsak az ellenőrzés egyszerűbb, de a hatóságok le is vonhatják, ami nekik adó formájában jár, még mielőtt az összeg jóváírásra kerülne az adott bankszámlán. A készpénz felszámolása elméletileg rendkívüli módon leegyszerűsíti majd a hatóságok munkáját.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal illetékesei nem győzik hangsúlyozni, hogy a világon ma már elfogadott tény, miszerint a készpénz a feketegazdaság és a pénzmosás legfontosabb eszköze. A felálló bizottság azt is vizsgálni fogja, hogy az elfogadásra kerülő megoldás ne hárítson extra terheket azokra, akiknek nem lesz választása az ügyben.

Egyes megfigyelők szerint a kormány ilyen irányú erőfeszítései nem járhatnak sikerrel, sőt jelentősen gyengíthetik az izraeli gazdaságot. Csupán azt fogják elérni, hogy az emberek dollárban vagy más valutában bonyolítják majd tranzakcióikat, hacsak a kormány nem tervezi betiltani a külföldi valuták birtoklását is.

Egy biztos: amíg lehetőség van készpénzzel fizetni, az állam nem lesz képes teljes mértékben irányítása alá vonni a lakosságot. A folyamat azonban, még ha lassan is, de a kijelölt irányba halad.

Ami néhány éve még összeesküvés elméletnek vagy tudományos fantasztikumnak számított, ma már rohamos léptekkel terjedő gyakorlat. Eddig egy kis műanyag lapon hordtuk a virtuális fizetéshez szükséges chipet, mára viszont egyesek már a mobiltelefonjukba költöztették, onnan pedig csupán egyetlen lépés, hogy a testbe kerüljön, ahogyan azt János a Jelenések könyvében kétezer évvel ezelőtt megjósolta.

Forrásként használt cikk: israelnationalnews.com

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések