Harmadik intifáda a láthatáron


PALESZTIN TÜNTETŐK KÖNNYGÁZ-FELHŐBEN

A belbiztonsági szolgálat helyzetértékelése szerint a múlt héten, 48 órán belül egy-egy izraeli katona életét kioltó két gyilkosság egyéni, és nem szervezett akció volt. Az utóbbi napok palesztin-arab zavargásai mégis azt a benyomást keltik, hogy ismét általános felkelés készülődik.

A vélekedést megerősítik a pénteken, az Óvárosban és a Nyugati Part városaiban lejátszódott összetűzések. Különös aktualitást ad a konfliktusnak az úgynevezett „második intifáda” szervezett megindításának a 13. évfordulója. Ezt palesztin szervezőik azt követően indították el, hogy Áriél Saron, akkori miniszterelnök-jelölt több izraeli politikussal látogatást tett a jeruzsálemi Templomhegyen. (Amelyre, ortodox zsidó hagyomány szerint zsidóknak tilos felmenni, miután a nép a „vörös tehén” tisztító szertartásának a közel 2000 éves szünetelése miatt rituálisan alkalmatlan erre – lásd Mózes IV. könyve, 19. fejezet.)

Ennek a második intifádának a hozadéka lett a palesztin területeket Izraeltől leválasztó biztonsági kerítés, amely megépülése óta szinte a nullára szorította le az Izraelben elkövetett terrorakciók számát. (A Palesztin Autonómia területén megtelepedett zsidó lakosság ellen több halálos kimenetelű terrorakciót követtek el – a fent említett két gyilkosság is a Nyugati Parton történt.)

A templomhegyi mecsetekben tartott imáról kijövet a rendőröket és járműveiket kövekkel dobálták. A rendőrök és a határőrök hang- és villanógránátokkal tartották távol maguktól a fenyegető tömeget. Zavargásokra került sor a Nyugati Part (Ciszjordánia) más városaiban, valamint a palesztin területeket Izraeltől elválasztó ellenőrző pontokon is.

A Gázai-övezetben palesztin tömegek Simon Peresz államelnököt és Benjámin Netanjahu miniszterelnököt ábrázoló bábukat égettek. Néhány százan megindultak a Gázai-övezetet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítés felé, ahol a határőrség visszafordította őket.
Halmos László Izrael

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések