Moszkva: katasztrófát okozna, ha találat érné a Damaszkusz melletti reaktort

Oroszország arra figyelmeztetett szerdán, hogy katasztrofális következményekkel járna, ha a Szíria elleni kilátásba helyezett csapásban rakétatalálat érné a Damaszkusz mellett lévő reaktort.
Az orosz külügyminisztérium felszólította az ENSZ atomenergia-ügynökségét (NAÜ), hogy sürgősen mérje fel ennek kockázatát, tekintettel az Egyesült Államok által mérlegelt katonai beavatkozásra, amellyel Szíria kormányát akarják megbüntetni egy állítólagos gáztámadás miatt.

"Ha szándékosan vagy véletlenül találat érné a Damaszkusz közeli neutronforrás reaktort (MNSR), a következmények katasztrofálisak lennének" - hangoztatja a Moszkvában közzétett külügyi nyilatkozat.

Egy ilyen esetben valószínűleg magas dúsítottságú uránnal szennyeződnének a környező térségek, s lehetetlenné válna elszámolni az ott lévő hasadó anyagokkal - hangoztatja az orosz nyilatkozat, azt sugalmazva, hogy olyan emberek kezébe kerülhetnének, akik fegyverként használhatják fel azokat.

Oroszország ezért sürgeti, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség "gyorsan reagáljon", és nyújtson be a NAÜ tagországainak "egy elemzést azokról a kockázatokról, amelyekkel az MNSR-t és más szíriai létesítményeket érő esetleges amerikai csapások miatt" kell számolni.

A bécsi központú NAÜ egyelőre nem kommentálta az orosz nyilatkozatot. A NAÜ egy múlt heti jelentésében arról tájékoztatta tagországait, hogy Szíria bejelentette: "kis mennyiségű nukleáris anyag található" az említett MNSR-ben, amely a kutatóreaktorok egyik fajtája, s általában magasan dúsított urán a fűtőanyaga.

Mark Hibbs, a Carnegie Alapítvány atomszakértője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, az MNSR egy nagyon kicsi reaktor, amelyben nagyon csekély mennyiségű nukleáris anyag található. A közvetlen környezetében azonban komoly kockázatot jelentene, ha a reaktorban lévő sugárzó anyag egy katonai csapás következtében szétszóródna.

Olli Heinonen, a NAÜ egyik volt főellenőre e-mailben kommentálva a hírt azt közölte, hogy egy ilyen reaktor magját jellemzően egy kilogrammnyi magasan dúsított urán képezi, s ez meg sem közelíti azt a 25 kilogrammos mennyiséget, amely egy atombomba megépítéséhez szükséges.

"Ezért nukleáris robbantási célokra nemigen használható." A belőle eredő esetleges radioaktív szennyezés "lokális probléma lenne".
MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések