Izrael lakossága 8 millió fölött


A zsidó Újév, a Ros Hásáná alkalmából a Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozta: Izrael Állam lakossága meghaladta a nyolcmillió lelket. Napjainkban 8,081 millióan vagyunk.

Ennek valamivel több, mint 75 százaléka tartozik a zsidó többséghez: pontosan 6,066,000 lélek. Ez a hatmilliós lélekszám, tekintettel a Vészkorszak hasonló adatára, borongós asszociációkat kelthet.

Az arab lakosság – zömmel a muzulmán vallás követői – 1,67 milliót számlál, és 345 ezer főnyi nem-arab keresztényt tartanak nyilván, többségük orosz anyanyelvű.

A lakosság növekedése legnagyobbrészt természetes szaporulat: az 5773. évben Izraelben 160,749 születést jegyeztek be. Az alija az elmúlt évben is szerény maradt: 16,968 olé érkezett.

Az elmúlt év során a zsidó szektorban 127 ezer házasságot kötöttek rabbi előtt, és 29,616 válást mondtak ki.

Közel 650 ezer a tartósan külföldön élő izraeliek száma: többségüket „jorédoknak”, az országot végleg elhagyó izraelieknek tekintik.

A legnépszerűbb nevek a zsidó lakosság körében, amelyeket fiúknak adnak: Itáj, Dániél, Uri, Joszéf és Noám, míg lányoknál a Noá, Sirá, Támár, Táliá és Jáél nevek vezetnek.

Nem érdektelen idézni a Palesztin Statisztikai Hivatal adatait sem, amelyből a 2013. év közepén közölt adatok állnak rendelkezésre.

Ezek szerint a palesztin területek összlakossága közel 4,5 millió. A Nyugati Partnak (Ciszjordánia) 2.72 millió, a Gázai-övezetben 1.7 millió lakosa van (a Nyugati Part zsidó lakosságát az izraeli zsidó népességhez sorolják).

A palesztin lakosság 40 százaléka 14 éven aluli gyerek.

Fenti adatokból következik, hogy a Jordán folyó és a Földközi tenger között, az egykori brit mandátumi Palesztina 26 ezer km²-es területén összesen 12.5 millió ember él – ez hatalmas népsűrűséget jelent! (Összehasonlításként: a 93 ezer km²-es területű Magyarországon 10 millióan élnek.)
Halmos László

Megjegyzések

miklos üzenete…
T&ermeszetes folyamat a volt orosz orszag liberalizalodasa is ezt elösegitette az oroszorszagi zsidösag Nagy resze attelepult izraelbe .Nem csoda de sok köztuk a nem zsido akik csupan a eletszinvolan kulömbseg miat tettek ezt. erdekes a sudani es töb afrikai orszagbol Mendekjogot kerö . .Az kulömben jo hogy fejlödik az orszag meglepet milyen szep hazakat epitettek a tengerparton töb hirdetes neztem .

Népszerű bejegyzések