Kaparot



Több közösségben is szokás a kaparot nevű szertartást elvégezni. Általában a Yom Kipurt megelőző napon kerül rá sor, de ha valami miatt nem tudjuk ezen a napon, akkor korábban is elvégezhetjük.

A férfiak egy kakast, a nők egy tyúkot, várandós nők egy kakast és egy tyúkot fognak a kezükbe. Ha fehér színű a madár, annál jobb, hisz a fehérrel is a megtisztulást lehet szimbolizálni. Nem baj viszont az sem, ha nem találunk fehér madarat. Ha nem tudunk beszerezni baromfit, akkor bármely más állatot is használhatunk, akár halat is. Csak galambot nem, mert az áldozati állat volt a Szentélyben és még véletlen sem szabad azt a látszatot kelteni, hogy ez áldozat. Tehát az állatot a jobb kezünkbe fogjuk, elmondjuk a megfelelő imádságot, majd hármat körzünk a fejünk fölött vele, miközben egy másik imát mondunk az imakönyvből. Ezt követően pedig a kóser szabályoknak megfelelően előkészítik az állatot.

Szokás eladni a szertartáshoz használt állat húsát és a pénzt eladományozni. Sokan nem is szereznek be állatot, csak elmondják a megfelelő áldásokat és az erre szánt pénzt eladományozzák.

A kaparot szó, csakúgy, mint a kippur, bűnhődést jelent, de ebben az esetben magára a csirkére vonatkozik. Azért végezzük ezt a szertartást, hogy emlékeztessen minket, hogy bűneinkért a halált is megérdemeljük, így igyekezzünk minél őszintébben megbánni bűneinket, hogy Isten megbocsásson nekünk.
Forrás: http://hagyomanyaink.blogspot.hu/2009/09/kaparot.html






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések