Izraeli-palesztin agrárkooperáció


13 év után indulnak újra közös programok
Rammi Cohen, az izraeli és Abdullah Lahlou, a palesztin agrárügyi tárca nevében szombat éjszaka megállapodást írtak alá a felek közötti mezőgazdasági együttműködések fejlesztése, bővítése, illetve intézményesítése érdekében.
A kooperációk többsége nem új, már a kilencvenes években is voltak hasonló tárgyú közös programok, amelyek azonban az ezredforduló nyomán kitört terrorháború miatt megszakadtak. Az együttműködések keretében állatorvosi, gazdászképzési, kórokozók elleni védelemmel kapcsolatos, illetve ültetvényezési-telepítési, s más jellegű szaktanácsadási programok, szolgáltatások lesznek elérhetőek.
Izrael segíteni fogja a palesztin agrárexportot is, úgy a zsidó állam piacaira jutni, mind a világ más térségeibe.
Meg nem erősített hírek szerint a megállapodás része a zajló békefolyamat azon erőfeszítéseinek, amelyek a palesztinok életkörülményeinek javulását célozzák.
Szakértők elmondták, mivel a kórokozók, járványok és más káros természeti jelenségek nem ismernek határokat, politikai vitákat, így izraeliek és palesztinok kénytelenek együttműködni, miként közös lépések a legválságosabb időszakokban is mindig zajlottak a színfalak mögött. Ha ezen kooperációk nyitottabbá, elfogadottabbá, tartalmasabbá és stabilabbá válnak, az csakis kölcsönösen kedvező fejleményekkel járhat.
Statisztikai adatok szerint a palesztinok közel 200 ezer tonna gabonát importálnak Izraelből, míg évente majdnem 100 ezer tonna gyümölcsöt és zöldséget exportálnak a zsidó állam piacaira.

Forrás: Jpost

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések