Gázai hadművelet - Az izraeli nagykövet szerint országának joga van az önvédelemhez

Gázai hadművelet - Az izraeli nagykövet szerint országának joga van az önvédelemhez

Budapest, 2012. november 19., hétfő (MTI) - A Hamász támadásai miatt 4,5 millió izraeli van veszélyben, ezért az országnak joga van az önvédelemhez - mondta Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet hétfőn az MTI-nek.

A diplomata hangsúlyozta, egyetlen ország sem nézné tétlenül, hogy ennyi állampolgárát támadják r
akétákkal, és hogy a lakosság felének rendszeresen menedékhelyekre kell húzódnia a csapások elől. A konfliktus nem tíz napja kezdődött, a rakétatámadások jelenlegi hullámával, a Hamász már korábban is támadta Izraelt, de a tel-avivi kormány most már úgy látja, elég volt, és nem tolerálja tovább "a Gáza felől érkező terrort" - emelte ki.
Úgy fogalmazott, míg Izrael demokratikus állam, a Gázai övezetben az iszlám fundamentalisták irányítanak, akik nem ismerik el Izrael létezési jogát, és ideológiai okokból el akarják pusztítani az országot.
Izrael nem a palesztin civileket akarja támadni, hanem a terroristákat, akik a gyermekeket sem kímélik - közölte. Kifejtette, a Hamász több rakétát lő ki reggelenként, amikor az izraeli gyermekek éppen iskolába mennek, a palesztin gyermekeket pedig szerinte "pajzsként használják az izraeli haderő ellen".
A nagykövet szerint a Gázai övezetben nincs humanitárius válság, nem akadályozzák az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok eljutását a térségbe, és továbbra is biztosítják a víz- és áramellátást az ott élőknek. Ez is azt mutatja, hogy nem az övezetben élő palesztinokkal van problémája Izraelnek, hanem a terroristákkal - hangsúlyozta.
Ilan Mor azt mondta, a helyzet rendezéséhez olyan megállapodásra van szükség, amely stabil, hosszú távon is fenntartható. Azonban jelenleg még nem lehet megmondani, hogy ennek megkötésére mikor lehet esély - vélekedett a diplomata.
Izrael hétfőn 36 órás ultimátumot adott a Hamásznak, hogy megállapodás szülessen a tűzszünet feltételeiről - közölte a Galei Cahal katonai rádióállomás. Hétfőn folytatódtak a feltételezett palesztin gerillacélpontok elleni izraeli támadások.





Forrás: http://www.facebook.com/IsraelinHungary

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések