Gantner Ádám - A Siksze- Részlet a könyvből


A Betlehemtől alig húsz kilométerre lévő Hebron felé száguldunk a jó minsőségű, kétsávos úton. Alica a vállamon szunyókál, két kezében görcsösen szorongatva a betlehemi piacon vásárolt ajándékokkal teli szatyrait. Rasid zavartan, de némán tekergeti az autórádió gombját megfelelő állomás után kutatva. Békés, csendes, ismeretlen nyugalom telepszik körénk a taxiban.

Hebron Ciszjordánia legnagyobb palesztin városa. Közel ötezer éves.
A Biblia szerint Ádám lakhelye volt, azt követően Ábrahám – a muzulmánok számára Ibráhim - a hebroni barlangban temette el Sára nevű feleségét.
A Pátriárkák sírja az izraeli katonaság ellenőrzése alatt áll.
Hebron arabul „ Al-Khalil” - jelentése Isten Barátja. Hebron városa négy dombon helyezkedik el. Hebron a pátriárkák, az ősök városa! - siet a segítségemre Alica bedekkere sokadjára is. Tulajdonképpen akár bele is írhatnám a nevemet öles betűkkel Alica útikönyvébe: jóformán csak én használom, magától átvándorolt a tulajdonomba. Az einstandolás gondolatát Rasid szakítja félbe az éneklésével, akinek hallhatóan nehezére esett a számára ismeretlen hallgatás fenntartása. Alica felriad, érdeklődően, hunyorogva tekint körül Hebron girbe-gurba utcáin. De még ha Rasid átmenetileg némasági fogadalmat is tett volna a busás baksist szem előtt tartva, a taxi lengéscsillapítója így is, úgy is kíméletlenül tudomásásra hozza a szendergő utasnak, hogy Hebron szűk macskaköves utcáit, sikátorait járja.

Kihalt, kongóan üres piac felé vesszük az irányt, a hömpölygő turistaáradatnak nyomát sem látni. A piacot átszövő utcácskákat acélháló fedi, ami alkalmanként golyófogóként, de inkább kő- illetve szemétfogóként funkcionál. Rasid elmondása szerint az izraeli fegyveres telepesek előszeretettel dobálják kövekkel, fél szikladarabokkal a vásározókat, ezáltal elriasztva ezzel a turistákat is. És valóban. A hálók csak úgy nehezednek az öklömnyi, tégla nagyságű, koponya betörésére kiválóan alkamas kövektől. Maguktól biztosan nem kerültek oda...
Érdekes - Rasid Hebronban is igen otthonosan mozog, ismeri a legtöbb itteni, boltja előtt unatkozó, békésen üldögélő kereskedőt. Valószínűsithető, hogy fejpénzben részesül a jól fizető shoppingolók lépre csalogatása után.
Az üres piacot kivégezvén Rasid, hogy tényekkel bizonyítsa az általa eddig elhangzottakat az izraeli katonaság rémtetteiről, egy, a híradásokból elhíresült jogvédő szervezet oltalma alatt álló palesztin otthonába invitál bennünket. A piacról lekanyarodva, rengeteg lépcsőt megmászva, egy kibombázottnak tűnő lakás erkélyére pottyanunk - remek kilátással -, ahol annak rendje-módja szerint, egy fiatal férfi könnyeivel küszködve belekezd a köréje gyűlő tömegnek a családja elleni rémtettek taglalásába.
Rasid mellett további három karbatett kezű taxis álldogál, szemüket a békésen  legelésző bárányokon nyugtattva. Ők is, Rasidhoz hasonlóan, Betlehemből szállították a Palesztina iránt érdeklődő nyugati utasokat, akik szájtátva, elképedve, gyakran felhördülve az elhangzottakon, isszák magukba többféle módon is megsebzett házigazdánk hű beszámolóját.
A történet lényege, hogy a nem is olyan távoli múltban, éjjel betörtek a férfi otthonába az izraeli katonák, felforgatták a szerény hajlékát, egy lövöldözést követően megölték a kisfiát, aki a kezében vesztette el fiatal életét.
A fegyverek által kilőtt sorozatok megszemlélhetőek a falon, ahol golyósorozat ütötte lyukak tátonganak körös-körül. Tisztán kivehetőek a bemeneti nyílások, és töltényhüvelyek is fellelhetőek a vakolatban.
A beszámoló végeztével az akcióról titokban készült dvd-k kedvezményesen megvásárolhatóak – ajánlja a fiát sirató férfi.
Könnyeiket törölgető turistatársaink sorra járulnak a megtört apa elé, és ötösével kapkodják el a házilag kiírt dvd-lemezeket.
Hogy mit tartalmaznak az dvd-k, örök talány maradt. Alica egy pillantra meginogni látszott, de még idejében elállt az akciós vásárlás lehetőségétől.
Gyomorforgató, ami a szemünk előtt lejátszódott. Ha részben igaz is, amit elmondott a megtört, gyászoló apa, a fia halálával sáfárkodni, a családi tragédiát aprópénzre váltani megbocsáthatatlan bűnnek tetszik a szememben.
Gyanítom, hogy valamiféle hamisított, házilag összebarkácsolt film készülhetett, hogy a palesztinok a jóhiszemű tusirták szócsöveként így kürtöljék világgá az izraeleiek - állítólagos - rémtetteit.
A piacon, a sziklák, féltéglák súlya alatt meghajlott háló alatt botorkálva, egyre kerülgetve a tenyérnyi kiterjedésű lyukakat, már éppen hajlani kezdtem a palesztin ügy felé, de most ezzel a szervezett tragédiával megspékelt bevásárló-körúttal Rasid minden egyes szava hiteltelenné vált.

Alicával inkább a kilátásban gyönyörködnénk, de a panorámát szöges vaskerítés csúfítja el. Ez fogja közre az izraeli telepesek által birtokolt enklávé területet, és védelmezi a telepeseket Hebron központjában. Négy ponton számolok meg izraeli lőtornyokat: egyet pont a közvetlen szomszédságunkban, karnyújtásnyira, hallótávolságon belül. A katonák kezükben fegyverrel pásztázzák a szerteágazó piacot, a környező utcákat, a palesztinokat és köztük minket: a háztetőn összeverbuvált ostoba turistákat is. 
A Siksze  c könyv bemutatója nov 22-én, 17 -30-kor a Kino Moziban.
Moderátor Karafiáth Orsoly

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések