Ugrás a fő tartalomra

Felhőoszlop hadművelet: három izraeli meghalt, a hadsereg mozgósít




Forrás: http://atv.hu/kulfold/20121115_felhooszlop_hadmuvelet_osszeult_az_ensz_bt_de_nem_hozott_dontest

A szerda esti hadművelet megindítása óta folyamatosan rakétatűz alatt áll Izrael déli része, ezért járatsűrítéseket rendeltek el a vasútnál, hogy az ott élő lakosok északi rokonaikhoz, barátaikhoz utazhassanak. Közben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is "szigorúan elítélte" a palesztin rakétatámadásokat. Barack Obama kijelentette: Izraelnek joga van megvédeni magát. Az ENSZ főtitkára beszélt Benjamin Netanjahuval és aggodalmát fejezte ki a rakétatámadások miatt, de a Hamasz-vezető likvidálása miatt is. Az izraeli miniszterelnök szerint a Felhőoszlop hadművelet "világos üzenet" volt a terrorszervezet számára. Hozzátette, hogy a hadsereg kész kiterjeszteni a hadműveletet, amennyiben szükség van rá.


A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa azatv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra! 


16:11
Újabb városokban zúgtak fel a szirénák

Csütörtök délután újabb izraeli városokban volt légvédelmi riadó, úgynevezett "tzeva adom" (vörös kód). A többi között a Gázai-övezettől némileg távolabb fekvő Rishon Lezionban, valamint Gaderában és Rehovótban – jelentett az Izrael Rádió. Rakéták becsapódásáról egyelőre nem érkezett hír.



15:46
Részleges mozgósítást rendelt el Jeruzsálem

Beni Ganc tábornok, vezérkari főnök Izraelben engedélyezte a hadsereg előkészítését egy szárazföldi hadművelethez, és megkezdték a tartalékosok behívását egy esetleges szárazföldi behatoláshoz a Gázai övezetbe - közölte Joáv Mordeháj dandártábornok, az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön. "Ez egy korlátozott mozgósítás, amely főleg a hátország egységeit érinti"- tette hozzá az izraeli kettes tévécsatornának nyilatkozva. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Tel-Avivban sajtótájékoztatót tartott, amelyen megismételte, hogy az ország vezetése bármilyen szükséges lépést megtesz, hogy megvédje polgári lakosságát a gázai rakétáktól.

15:16
Jeruzsálemben Molotov koktélokkal támadtak a rendőrökre

Guido Westerwelle, német külügyminiszter aggodalmát fejezte ki a Gázai-övezet térségében kialakult helyzettel kapcsolatban, ugyanakkor megerősítette: Izraelnek joga van megvédenie a civil lakosságot. Westerwelle elítélte a palesztin rakétatámadásokat Izrael ellen, és hozzátette, hogy el kell kerülni a civil áldozatokat és a jelenlegi helyzet súlyosbodását. Közben az izraeli rendőrség letartóztatott három palesztint Jeruzsálemben, akik Molotov koktélokat dobtak izraeli rendőrökre csütörtök délután.

14:26
Újabb palesztin rakéta érkezett, újabb izraeli sérültek

Újabb három izraeli sérült meg egy rakéta becsapódásakor Eskolban – jelentette az izraeli Katonai Rádió. Az elmúlt 24 órában több mint 200 rakétát lőttek ki a Gázai-övezetből Izrael déli területeire, ebből mintegy 80 rakétát hatástalanított az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer a szerdai hadművelet kezdete óta. Ehud Barak, izraeli védelmi miniszter üdvözölte a rendszer hatékonyságát, de arra kérte a lakosságot, hogy tartsák be a biztonsági intézkedéseket, mert a Vaskupola nem nyújt 100 százalékos védelmet.

Az egyiptomi kivonulás egyik csodájáról kapta a nevét a Felhőoszlop hadművelet

"Elindula azért az Istennek Angyala, a ki jár vala az Izráel tábora előtt, és méne mögéjök; afelhőoszlop is elindula előlök s mögéjök álla. És oda méne az Égyiptombeliek tábora és az Izráel tábora közé; ...és lőn hajnalkor, rátekinte az Úr az Égyiptombeliek táborára a tűz- és felhő-oszlopból és megzavará az Égyiptombeliek táborát. És megállítá szekereik kerekeit és nehezen vonszoltatá azokat. És mondának az Égyiptombeliek: Fussunk az Izráel elől, mert az Úr hadakozik érettök Égyiptom ellen." Mózes második könyve, 14. rész

13:46
Izrael biztosítja a Hamasznak az áramot - kikapcsolnák

Danny Danon, a Likud parlamenti képviselője arra sürgette Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy korlátozza a Hamasznak nyújtott elektromos szolgáltatást. A képviselő arra emlékeztetett: miközben a Hamasz mintegy 103 millió sékellel (mintegy 4,5 milliárd forint) tartozik az Izrael által nyújtott áramszolgáltatásért, a szervezet nem azon dolgozik, hogy kifizesse a tartozásait, hanem ehelyett rakétákkal lövi az izraeli városokat.

13:24
Elítélte a rakétatámadásokat a brit külügyminiszter

William Hague brit külügyminiszter csütörtökön elítélte a palesztin terrorszervezetek rakétatámadásait Izrael ellen. „Mélységesen elítélem a Hamasz és más fegyveres szervezetek Gázai-övezetből indított rakétatámadásait Izrael déli része ellen” – közölte a brit külügyminiszter. Hozzátette: a jelenlegi krízisért legfőképpen a Hamasz a felelős, mert a rakétatűzzel elfogadhatatlan helyzetet teremtett az Izrael déli részén élő civilek számára. A brit külügyminiszter arra szólította fel a palesztin terrorszervezeteket, hogy azonnali hatállyal szüntessék be a rakétatámadásokat.

12:21
Civilek meggyilkolásáért is felelős volt a likvidált hamaszos

Simon Peresz izraeli elnök csütörtökön ismét támogatását fejezte ki az izraeli hadsereg Gázai-beavatkozásával összefüggésben. Az izraeli államfő elmondta: a katonák helyesen járnak el, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy minimalizálják a civil áldozatokat. Hozzátette: egyetlen ország sem tanúsított volna akkora türelmet – mint Izrael – a folyamatos palesztin rakétatámadásokkal szemben. Az izraeli államfő a Katonai Rádiónak adott nyilatkozatában elmondta: a Hamasz szerdán likvidált katonai vezetője ártatlan civilek elrablásáért és meggyilkolásáért is felelős volt.



11:53
Újabb rakéta csapódott be az izraeli Szderótban, palesztin áldozatok

Helyi idő szerint csütörtök kora délután újabb rakéta csapódott be az izraeli Szderótban. A támadásban senki nem vesztette életét, de anyagi kár keletkezett - közölte a tűzoltóság. Közben két palesztin életét vesztette egy izraeli válaszcsapásban a Gázai-övezetben.

11:51
Eltemették a Hamasz-vezért

A Gázai övezetben palesztinok ezrei kísérték el utolsó útjára Ahmed al-Dzsabarit, a hatalmon lévő palesztin radikális Hamász terrorszervezet katonai szárnyának szerdán megölt vezetőjét, aki régóta az Izrael által leginkább üldözött személyek listájának élén volt. A holttestét hordozó gyászolók bosszúért kiáltottak, és néhány fegyveres lövéseket adott le a levegőbe. A temetésen magas rangú Hamász-vezetők nem jelentek meg az izraeli Iszrael Hajom című újság internetes beszámolója szerint.




11:27
Szerda óta legalább 70 sérült Izraelben 

Szerda óta hetven izraeli sebesült meg a palesztin rakétatámadásokban – közölte az izraeli 10-es hírcsatorna csütörtökön. A hírcsatorna szerint az askeloni kórházba tizenhat embert, köztük egy kisgyereket szállítottak be. Beér-Sevában tizenkét embert szállítottak kórházba, több tucatnyi civilt pedig sokkos állapot miatt kezeltek. Rehovótban tizenkét izraelit szállítottak kórházba a palesztin rakétatámadások miatt, közülük két fő állapota súlyos.

Dore Gold: az arab tavasz is hozzájárult a Hamasz megerősödéséhez

Több tényező is hozzájárulhatott a válság kialakulásához a Hamasz uralta Gázai-övezet térségében – írta elemzésében Dore Gold, Izrael volt ENSZ-nagykövete, a Jeruzsálemi Közpolitikai Intézet igazgatója. Gold szerint az egyik legfontosabb tényező, hogy a Hamasz Irántól olyan (Fadzsr-5) rakétákat kapott, amelyekkel a terrorszervezet akár Tel-Aviv sűrűn lakott területeit is elérheti. A szakértő szerint ezeket a fegyvereket csempészalagutakon keresztül hozzák be, a Sínai-félsziget irányából. Hozzátette: több fegyver érkezhetett Szudánból is, ahol Irán már évek óta állomásoztat (hadi)hajókat.

Gold szerint az előző izraeli beavatkozás óta, amikor a Hamasz komoly csapást szenvedett el, a terrorszervezet megújította a fegyverarzenálját. A többi között irányított páncéltörő rakétákat szerzett be. Ilyen volt az orosz gyártású Kornet, amellyel a palesztinok 2011 tavaszán kilőttek egy izraeli iskolabuszt, valamint a múlt héten megsemmisítettek egy izraeli terepjárót a Gázai-övezet közelében.

A szakértő szerint a Hamasz megerősödéséhez hozzájárulhatott az arab tavasz is, mely során megromlott a térség biztonsági helyzete, és a terrorszervezet könnyebben juthatott hozzá fegyverekhez. A líbiai rezsim bukása után különösen veszélyes helyzet alakult ki Izrael szempontjából, mert a terrorszervezet légvédelmi rakétákhoz jutott hozzá, melyek közül egyet be is vetett egy izraeli helikopter ellen 2012 októberében.

Gold szerint az egyiptomi rezsimváltás is megerősítette a Hamaszt, ugyanis a Muzulmán Testvériség elnöke, Mohamed Murszi lett az ország új vezetője. A Hamasz pedig a Muzulmán Testvériség alegysége. A szakértő szerint oldódott a Hamasz eddigi nemzetközi elszigeteltsége. Erre utalhat az is, hogy október 23-án Gázába látogatott a katari emír, valamint ezt követően a tunéziai szalafista párt elnöke is ugyanígy tett – dicsőítve a Hamasz dzsihád-párti politikáját.


10:27
Több mint 200 palesztin rakétát lőttek ki

Szerda óta már több mint kétszáz palesztin rakétát lőttek ki izraeli területekre. A célba vett városok (lásd lejjebb a térképünkön): Asdód, Gan JAvne, Askelon, Beér-Seva, Kirját Malakhi, Kirját Gát, Eshkol.

       Az Izrael elleni rakétatámadások a Gázai-övezetből. Grafika: atv.hu

09:27
100 célpontot támadott az izraeli haderő

Az izraeli légierő csütörtökre virradóra mintegy 100 célpontra, nagy és közepes hatótávolságú rakétaindító-állásokra és tárolókra, terrorista létesítményekre és Izrael elleni támadásokra készülő fegyveresekre mért légicsapást a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg közlése szerint az övezet közelében állomásozó harckocsik is lőtték a palesztin területen található célpontokat. Az izraeli média szerint folyamatban van más harci technika összevonása is a térségben, miközben a hadsereg behívókat küldött "bizonyos szakmákban" jártas tartalékosoknak.

       
09:25
A Sínairól lőtték Eskolt

Az egyiptomi hadsereg közölte, hogy 4 rakétát azok közül, melyeket szerda délután lőttek ki a dél-izraeli Eskol területére, a Sínai-félszigeten található Rafahból indítottak.

Az izraeli hadsereg közlése szerint az elmúlt 24 órában 132 rakétát lőttek ki terroristák izraeli területekre a Gázai övezetből.

09:14
Újabb épületet talált el egy rakéta

Gázából kilőtt rakéta talált el egy épületet a dél-izraeli Kirját-Gátban csütörtök reggel. Az épületben jelentős károk keletkeztek, azonban sérültekről nem érkezett jelentés, írja a Jerusalem Post.

Amatőr videófelvétel a Gázai-övezetből kilőtt rakétákról és az izraeli Vaskupola nevű rakétaelhárító rendszer működéséről. A videón baloldalt a palesztin rakéták, íg jobboldalról az izraeli légvédelmi rakéták emelkedését lehet látni:



08:43
Felfüggesztették a kampányt

A Felhőoszlop hadművelet miatt az összes izraeli párt felfüggesztette kampányát. Mint ismeretes, az előrehozott választásokat január közepén tartják Izraelben.

08:26
Amerikai-palesztin ellentét az ENSZ-ben

A kiéleződött izraeli-palesztin konfliktus miatt szerda éjjel sürgősen megtartott ENSZ biztonsági tanácsi ülésen Rijád Manszur palesztin ENSZ-nagykövet arra kérte a BT-t, hogy állíttassa le a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletet. Izrael "közönséges stílusban és nyilvánosan dicsekszik azzal, hogy kitervelten öl meg palesztinokat". "Izrael háborús bűnöket követ el a palesztin nép ellen, ezt a nemzetközi közösségnek meg kell állítania" - olvasható Manszur közleményében, amelyet a zárt ülés közben adott ki.

Közleményt adott ki az ülés közben az amerikai ENSZ-nagykövet, Susan Rice is. Azt írta: "semmi nem igazolja azokat a támadásokat, amelyeket a Hamász és más terrorszervezetek követnek el az izraeli nép ellen".

08:24
Három áldozat Izraelben

A Jerusalem Post jelentése szerint három áldozata van a Gázai övezetből Kirját-Malachira kilőtt rakétának. Ketten megsérültek a támadásban, köztük egy csecsemő. A palesztin rakéta egy négyszintes társasházba csapódott be, megrongálva több emeletnyi lakást. Az áldozatok épp az óvóhely felé tartottak, amikor becsapódott a rakéta. A halálos áldozatok mellett többen sokkos állapotba kerültek - írja az izraeli YNet hírportál.

       Palesztin rakéták és hatósugaruk, valamint a térségben lévő izraeli városok és lakosságuk. Grafika: Jerusalem Post / atv.hu

08:17
Obama elismerte Izrael jogát az önvédelemre

Barack Obama amerikai elnök szerda este telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel. Obama arra kérte Netanjahut: Izrael tegyen meg minden tőle telhetőt azért, hogy ne legyenek civil áldozatok, de elismerte Izrael jogát arra, hogy megvédje magát - civil lakosságát - a Hamász támadásaival szemben. Az elnök és a kormányfő "egyetért abban, hogy a Hamásznak abba kell hagynia Izrael támadását, és ebben az esetben enyhülhet a két fél közötti feszültség" - közölte az elnöki hivatal.

Obama ismét elmondta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, amikor Murszi egyiptomi elnökkel beszélt. Murszit a Muzulmán Testvériség jelölte államfőnek,  és az iszlámbarát mozgalom közel áll a Hamászhoz. Murszi is egyetért abban, hogy "a lehető legsürgősebben tenni kell a helyzet enyhüléséért" - közölte a Fehér Ház.

08:12
Kanada Izrael mellé állt

Kanada is elítélte a palesztin rakétatámadásokat, John Baird külügyminiszter kijelentette, hogy "Izraelnek joga van megvédeni magát és polgárait a terroristák támadásaival szemben". Baird hozzátette, hogy Kanada elítéli a Hamász terrorszervezetet és Izrael mellett áll.

07:39
Házat és iskolát is eltaláltak a rakéták

Az úgynevezett "vörös kód" rakétajelző hangjára kelhettek a lakosok Ashdódban, Askelonban és Beersebában csütörtök reggel, jelentette az izraeli rádió. Később közölték, hogy egy rakéta eltalált egy házat Ashdódban, de senki nem sérült meg. Egy másik pedig egy Beer-Sevához közeli iskolába csapódott be, ahol szintént nem sérült meg senki, de az épület "megsemmisült".

07:27
Amerika elítélte a palesztin rakétatámadásokat

Az Egyesült Államok "szigorúan elítélte" a palesztin rakétatámadásokat, és kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát. Mark Toner, a külügyminisztérium szóvivője felszólította a feleket, hogy azonnal hagyjanak fel az ellenségeskedéssel. "A Hamász azt állítja, hogy célja a palesztin nép érdekeinek védelme, de közben erőszakosan lép fel, amire nincs mentség, és ami e céllal ellentétes" - tette hozzá a szóvivő. 

07:12
"Nagyon sokáig tűrtünk"

Ron Proszor, Izrael ENSZ-nagykövete azt követelte a nemzetközi közösségtől, hogy ítélje el "a semmire tekintettel nem lévő rakétatámadásokat, amelyek izraeli állampolgárokat - köztük nőket és gyerekeket - érnek. Nagyon sokáig tűrtük ezt. Nem érdekünk az erőszak kiterjedése" - mondta.

Az elmúlt 12 év során mintegy 12 ezer rakétát lőttek ki Izraelre palesztin szélsőségesek. Idén eddig összesen 768 palesztin rakétatámadást regisztrált az izraeli hadsereg.


07:06
Ban Ki Mun aggódik 

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közleményben bejelentette: telefonon beszélt Mohamed Murszi egyiptomi elnökkel arról, hogy "Izrael déli részén és a Gázai övezetben drámaian elharapózott az erőszak, és meg kell akadályozni a helyzet további súlyosbodását". Egy másik közleményében arról számolt be, hogy beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és kifejezte neki aggodalmát amiatt, hogy "a Gázai övezetből semmit nem kímélve rakétákkal támadják Izraelt, de amiatt is, hogy Izrael célzottan megölte a Hamász katonai vezetőjét".

07:01
Öszeült az ENSZ BT, de nincs döntés

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerda éjjel rendkívüli tanácskozást tartott az izraeli-palesztin konfliktus ügyében, de döntést nem hozott. Hardip Szingh Puri indiai ENSZ-nagykövet, a BT soros elnöke a zárt ajtók mögött megrendezett, 90 percig tartó ülés végeztével újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a BT-tagok csak abban tudtak megállapodni, hogy kiadnak egy közleményt, miszerint rendkívüli ülést tartottak, és készek továbbiak megtartására, ha szükséges.

Hangsúlyozta, hogy hazája nagyköveteként - és nem BT-elnökként - beszél, amikor azt mondja: reméli, hogy az ülés megtartásának puszta ténye segít enyhíteni a feszültséget a Közel-Keleten, és megakadályozni a konfliktus kiterjedését. 

Izraeli légicsapás egy palesztin, közép-hatótávolságú rakétatároló ellen: 


A Palesztin Hatóság - amelynek képviselete jelen volt az ülésen, hasonlóan Izraeléhez - azt kérte, hogy a BT adjon ki közleményt, amely felszólítja Izraelt hadműveletének leállítására. Az ülés előtt arab nagykövetek egy csoportja újságírók elé állt, és képviseletükben Daffa-Alla Elhag Ali Osman szudáni nagykövet azt mondta: kérni fogják a BT-től, hogy ítélje el Izrael "barbár és kegyetlen támadását". Nyilatkozat azonban nem született.

Az informálisnak minősített, zárt ajtók mögötti ülést Egyiptom kérésére hívták össze. Közép-európai idő szerint hajnali három órakor kezdődött, és részt vett rajta Izrael és a palesztinok ENSZ-küldöttsége is - közölték diplomaták.

06:52
Újabb terroristákkal végeztek

Három palesztin vesztette életét egy újabb izraeli légicsapásban csütörtökön - közölték palesztin kórházi források. Ezzel 11-re emelkedett a szerdán kezdődött izraeli hadművelet áldozatainak a száma a Gázai övezetben. A sebesültek száma eléri a százat. Az övezetet irányító Hamász terrorszervezet egyik szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok közölte, hogy mindhárom áldozat tagja volt a szervezetnek.

06:38
Felhőoszlop

A Felhőoszlop hadművelet neve egyébként bibliai kifejezés: a pusztai vándorlás idején, amikor a nép negyven évig vándorolt a sivatagban, az Úr felhőoszlopot alkotott számukra, ez vezette őket útjukon Mózes második könyvének történetében.

06:03
Járatsűrítések

Szerda este az izraeli vasút járatsűrítést jelentett be, mert a hadművelet kezdetét követően sokan az ország északi részén lakó rokonaikhoz, barátaikhoz utaznak a zsidó állam déli részéből.
  
05:41
Folyamatos rakétatűz alatt Izrael

Izraeli forrásból azt is közölték, hogy a palesztin területről rakéták kilövésével igyekeztek reagálni a hadműveletre. A rakétavédelmi rendszer estig állítólag tizenhárom lövedéket szedett le a levegőből. Az izraeli tízes tévécsatorna esti hírei szerint a hadművelet megindítása óta az ország déli része folyamatosan rakétatűz alatt van, a több mint kétszázezer lakosú Beér-Seva utcái teljesen kihaltak, de a rakéták hatósugarán belül élők támogatják a kormány erőfeszítéseit a kérdés katonai rendezésére. A tévéhíradóban megerősítették, hogy visszahívták Kairóba tanácskozásra az Izraelben akkreditált egyiptomi nagykövetet.

05:05
Peresz szólt Obamának

Jeruzsálemi közlés szerint Simon Peresz államfő személyesen tájékoztatta a műveletről Barack Obama amerikai elnököt is. A beszélgetés során a Nobel-békedíjas Simon Peresz, aki többször is volt már a zsidó állam miniszterelnöke, azt mondta Obamának, hogy - az általa tömeggyilkosnak nevezett - Ahmed al-Dzsabari megölése Izrael válasza volt a palesztinok rakétáira és aknalövedékeire, amelyeket a Gázai övezetből a szomszédos izraeli területekre lőttek. "Izraelnek nem érdeke olajat önteni a tűzre, de az utóbbi öt napban folyamatosan rakéták csapódtak be Izraelben; anyák és gyermekek nem tudnak nyugodtan aludni éjjel" – magyarázta az izraeli államfő a közlemény szerint.
   
Peresz szerdán elutazott a gázai határ izraeli oldalán található Szderótba, ahová Obama is ellátogatott még elnökjelöltként 2008-ban. Obama négy évvel ezelőtt kifejezte együttérzését az ott élőkkel, akik a közeli gázai övezet rakétáinak fenyegetésében élnek.

04:20
Barak: az események kezdetén vagyunk

Az izraeli kormányülést követően Ehud Barak védelmi miniszter kijelentette: "Izrael nem törekszik háborúra, de a Hamász provokációi cselekedetre késztették, mert nem hagyhatja, hogy polgárait lőjék, ahogy bármely más állam sem engedné".
   
Mint mondta, a hadsereg megkap minden támogatást ahhoz, hogy megtegye a szükséges lépéseket az ország déli részének védelme érdekében. "Az események kezdetén vagyunk, nem könnyű vizsgák várnak ránk mind Izrael belsejében, mind Ciszjordániában”- tette hozzá Barak.

      


04:00
Netanjahu: világos üzenet

Benjámin Netanjahu szerda esti bejelentése szerint a Gázai övezetben aznap indított izraeli hadművelet "világos üzenet" volt a palesztin radikális Hamász szervezet számára, és a hadsereg szükség esetén kész kiterjeszteni a műveletet.
   
Az izraeli miniszterelnök a Felhőoszlop nevet viselő hadművelet izraeli megindítása után néhány órával rendkívüli kormányülést hívott össze, majd rövid beszédet intézett az ország lakóihoz, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített.
   
Közölte, hogy a hadművelet eddig jelentős károkat okozott a Gázai övezetben található rakétafegyverekben. Kijelentette, hogy az izraeli hadsereg mindent elkövet a gázai civil áldozatok elkerülése érdekében, miközben - mint állította - a Hamász éppen az izraeli civileket célozza rakétáival.
    
A izraeli hadsereg taktikája: tekintettel arra, hogy a (zölddel jelölt) Hamasz civil területekről támadja Izraelt, Jeruzsálem igyekszik minimalizálni az ártatlan áldozatok számát a válaszcsapások során. Ezt figyelmeztető telefonhívásokkal, röplapok szórásával, az akció időztésével, precíziós fegyverek alkalmazásával, vagy pedig - potenciális civil áldozatok esetén - a légitámadás törlésével teszi. 



Az izraeli művelet gyakorlatilag azzal a légicsapással kezdődött, amely megölte Ahmed al-Dzsabarit, a Gázai övezetet irányító Hamász katonai szárnyának parancsnokát. Palesztin közlés szerint a szerdai művelet összesen mintegy húsz légicsapásból állt, és ezek során összesen hét palesztin halt meg, további 45 pedig megsebesült.
    
03:00
A tegnapi események

Az izraeli hadsereg legalább húsz katonai jellegű célpont ellen indított összehangolt légitámadást szerdán a kora esti órákban. A Felhőoszlop hadművelet nevű akció során megsemmisítettek több tucat iráni gyártmányú, akár Tel-Avivig is eljutni képes, több mint negyven kilométeres hatótávolságú Fadzsr-5 rakétát, amelyeket földalatti raktárakban tároltak - közölték izraeli katonai szóvivők.

Drónfelvétel: Hamasz-tagok szállítanak Fadzsr-5-ös rakétákat:


Az izraeli vezetés felújította a kifejezetten személyek ellen irányuló, úgynevezett célzott csapások gyakorlatát is. A mostani hadművelet kezdetén megölték a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok parancsnokát, Ahmed al-Dzsabarit, aki régóta az Izrael által legkeresettebb személynek számított. Izrael elleni több támadással, valamint Gilád Salit izraeli katona 2006-os elrablásával vádolták. A Gázai övezet elleni, négy évvel ezelőtti izraeli támadás, az Öntött ólom hadművelet óta Dzsabari a legmagasabb rangú megölt Hamász-vezető.

Ahmed al-Dzsabari kiégett autója:


Támadásokat intéztek szerdán más gázai, Hán Junisz-i és rafahi célpontok ellen is, beleértve egy palesztin rendőrőrsöt - jelentették palesztin források.
   
Az izraeli YNet hírportál pedig gázai forrásokra hivatkozva azt írta: Jeruzsálem két másik terroristát is megkísérelt likvidálni, egyikőjük Ra'ad al-Atar, a radikális iszlamista Izz al-Din al-Kasszám fegyveres csoport vezetője. Ra'ad al-Atar túlélte a támadást, míg a másik terrorista állapotáról, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra egyelőre, nem tudni semmit.

A Hamász fegyveres szárnya bejelentette, hogy Dzsabari kivégzése "megnyitotta a pokol kapuit". Egy palesztin kormányilletékes hangoztatta, hogy a csapás következményeiért Izraelt terheli a felelősség.

Így likvidálták a Hamasz vezetőt:


Az izraeli tízes tévécsatorna híradása szerint csütörtökön nem lesz tanítás az ország déli részén, a Hamász rakétáitól tartva az ott élők többsége már az éjszakát is óvóhelyek fedezékében tölti. A Hamász is bejelentette a Gázai övezetben a csütörtöki tanítási szünetet.

Kiüírtették a Ben Gurion Egyetemet Beér-Sevában, Dimonára is zuhant rakéta

Az atv.hu izraeli forrásokból úgy értesült, hogy csak szerdán legalább 20 rakéta zuhant Beér-Shevára (az egyik egy bevásárlóközpontban robbant fel), valamint több lövedék Netivótban, valamit Szderótban ért földet. Egy rakéta Dimonát is elérte, itt található az izraeli atomerőmű.

Portálunknak egy másik forrás közölte: a Beér-Sheva elleni rakétatámadások miatt kiürítették a Ben Gurion Állami Egyetemet, és sok hallgató hazament a feszült helyzet miatt.
   
Az említett tévéprogramban egy katonai szakértő bejelentette, hogy az izraeli hadsereg felfüggesztette a szokásos gyakorlatokat, és számos egységet a gázai határhoz vezényelnek. Egy katonai szóvivő szerint a hadsereg szükség esetén egy szárazföldi műveletre is készen áll.

Több mint 160 rakétát lőttek ki Izraelre a hétvége óta

Izraeli részről már az elmúlt napokban értésre adták, hogy miután a Gázai övezetből szombat óta több mint 160 rakétát lőttek ki Dél-Izrael területére, fontolgatják magas rangú Hamász-vezetők megölését.
   
Előzőleg Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter Mahmúd Abbász palesztin elnök "félreállítását", a Palesztin Hatóság összeroppantását javasolta válaszul arra az esetre, ha a palesztinoknak november végén az ENSZ Közgyűlésében sikerül elérniük a világszervezetben elfoglalt státusuk magasabb szintre emelését- egy minisztériumi belső állásfoglalás tanúsága szerint.
   
Így lövik a rakétákat Izraelre a Gázai-övezet civilek által sűrűn lakott területeiről:



Ugyanakkor egy olyan dokumentumtervezet átadását is fontolgatja a külügyminiszter, amely a palesztinoknak azonnali állami elismerést ígérne ideiglenes államhatárokkal, de cserében le kellene mondaniuk arról, hogy az ENSZ Közgyűlésében jogállásuk számukra kedvező megváltoztatását kérik - közölte neve elhallgatásával egy külügyminisztériumi vezető.
   
A Háárec című izraeli napilap szerdán arról írt, hogy az izraeli nagyköveteknek szerte a világban azt az üzenetet kell átadniuk állomáshelyükön a miniszterelnököknek, államfőknek és külügyminisztereknek, hogy a zsidó állam részben vagy teljes egészében érvénytelennek fogja tekinteni a palesztinokkal megkötött szerződéseket, amennyiben az ENSZ-közgyűlés átminősíti a Palesztin Hatóság jogállását "megfigyelői" státusról "nem tagállam megfigyelő államra".
   
Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfőn az Arab Liga Kairóban megtartott külügyminiszteri találkozóján bejelentette: az ENSZ-közgyűlésben november 29-én - Washington és Izrael ellenvetése dacára - szavazást kérnek a palesztin státus kérdéséről.
   
A november végi szavazáson az előzetes várakozások szerint a 193 tagállamból várhatóan mintegy 150 támogatni fogja a javaslatot, amely megnyithatja több nemzetközi szervezetben a kaput a palesztin tagság előtt, például a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC).
   
Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a hét végén Bécsben rendkívüli értekezletet tartott az Európában akkreditált izraeli nagyköveteknek, amelyen a diplomaták azt vitatták meg, miként lobbizzanak azért, hogy az európai kormányok a palesztinok ENSZ-státusának felértékelésére vonatkozó kérés elutasítása vagy a döntés elhalasztása mellett döntsenek.
   
A találkozón Liberman ismertette a palesztinok elleni lehetséges válaszlépések listáját, köztük az Izrael által beszedett vámok átutalásának leállítását, az oslói egyezmények felmondását, több ezer palesztin munkás izraeli munkavállalási engedélyének visszavonását.

Izraeli katonai dzsipre támadtak a Gázai-övezet mellett. Az irányított páncéltörő rakéta áthatolt a katonai járművön, és kívül robbant fel. Több katona megsérült a támadásban. A palesztin Szalahidin Brigádok vállalta a felelősséget a merényletért:

A Golán-fennsíkon is feszült a helyzet

Legalább kétszáz lázadó fegyveres foglalta el az Izrael és Szíria közötti Golán-fennsíkon fekvő Beradzsam és Barika nevű falvakat – a két elszigetelt település az 1973-as arab-izraeli háborút követően létrehozott puffer zónában fekszik – számolt be a brit The Telegraph. Izraeli katonai hírszerzési tisztviselők szerint a lázadóknak egyértelműen az a taktikája: a demilitarizált területen szeretnék felvenni a harcot Basár el-Asszad szíriai elnök hadseregével, ide ugyanis a fegyveres erők csak egy Izraellel vállalt konfliktus esetén léphetnek be. A Szíria és Izrael által megkötött 1974-es tűzszüneti megállapodás rendelkezései szerint Damaszkusz nem folytathat katonai tevékenységet a szíriai-izraeli határ közelében.

Izraeli tisztviselők szerint a határ közelében szerveződő lázadók a „Golán sasai” nevű radikális, szalafista szervezet tagjai. A fegyveres szervezet nagyrészt külföldi iszlamistákból áll, de iraki al-Kaida-tagok is beléptek a csoportba – azt állítják, hogy az Asszad-rezsim megbuktatása után Izrael ellen fordulnak.

„Hozzászoktunk a Szíria és Izrael közötti hidegháborús viszonyra, de ami itt most zajlik, az inkább Libanonra, vagy a Sínai-félszigetre emlékeztet, ahol a központi hatalom meggyengülését a különféle lázadó csoportok arra használhatják fel, hogy Izrael ellen indítsanak támadásokat” – vélekedtek izraeli katonai hírszerzési tisztviselők.

atv.hu / M.L.

The Telegraph / JPost  / MTI / YNet

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések