„Felhőoszlop” hatodik napja

„Felhőoszlop” hatodik napja: folytatódik a rakétaháború – “felhőtakaróban” a tűzszüneti tárgyalások

Hétfőn, a múlt hét szerda délután megindított “Felhőoszlop” hadművelet hatodik napja kezdődött el. Rövid éjjeli nyugalom után újra indult a rakétaháború, a Gázai-övezetből hétfő délig 29 rakétát lőttek ki a “Gázai gyűrű” – az övezettől 40 kilométernél közelebb eső – városaira, községeire.

Reggel A
skelonban egy iskolaudvarban robbant egy “Grad” rakéta, amely magában az iskolaépületben is károkat okozott. A tanítás már napok óta szünetelt, így nem történt sérülés.

A Légierő folytatja a terrorista objektumok elleni támadásokat: előszeretettel bombázza az egyiptomi határ vonalától keletre gyanítható csempész-alagutak kijáratait, néhány autót és motorkerékpárt is találat ért, amelyeknek utasai a terror vezetői, szervezői vagy résztvevői voltak.

Palesztin részről hétfő délelőtt 13 halottat jelentettek, akik csak ezen a napon vesztették életüket; a jelenlegi hadművelet kezdete óta 90 halottról szól a hivatalos palesztin jelentés.

Az izraeli hírek “több tízezer” tartalékos katona behívásáról szólnak, pontos szám említése nélkül. A sorkatonaság és a tartalékosok a kormányszervek döntésére várnak.

Minden, a körzet erőegyensúlyát ismerő személy előtt nyilvánvaló, hogy a Hamasz évek óta készül egy izraeli szárazföldi behatolásra, és mind a felszínen, mind a föld alatt csapdák százai várják a katonákat. Ugyanakkor az Izraeli Hadsereg szóvivője közölte, hogy a hadsereg birtokában “újszerű, sehol másutt nem ismert és ki nem próbált eszközök” vannak, amelyek semlegesíthetik a Hamasz stratégiai védelmi rendszerét.

Kairóban tovább folynak a puhatolódzások egy egyiptomi közvetítéssel létrehozott tűzszünet elérésére.

Simon Peresz államelnök egy hétfői nyilatkozata szerint “[Muhammad] Murszi [egyiptomi] elnök fontos szerepet tölt be a közvetítésben, de ezt a Hamasz nem értékeli, míg Izrael nagyon is.”

Az egyik vezető izraeli napilap hétfőn „Közel az igazság pillanata” főcímmel jelent meg. A héber „rega sel emet” – רגע של אמת – (az igazság pillanata) kifejezés életfontosságú elhatározást jelent. Izrael kormányának legfeljebb két napon belül döntenie kell: a jelenleg kilátástalannak tűnő puhatolódzások folytatása – vagy szárazföldi bevonulás.

A jelenlegi patthelyzet állandósulását Izrael nem engedheti meg. ◙ HL





Forrás: http://www.facebook.com/hirek.izraelbol

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések