SZAKÁCSKÖNYV / EGYSZERŰ HÁZTARTÁS SZÁMÁRA

ELŐSZÓ
Az Országos Ismeretterjesztő Társulat által kiadott „A célszerű és olcsó táplálkozás" című kis munkám végén befejezésül azt mondottam, hogy még a mai drágasági viszonyok között is táplálkozhatik a szegényebb ember olcsón és célszerűen, ha tekintetbe veszi az élettan és tápanyagkémia adatait és nagy dolgot művelne az, aki megírná megfelelő élettani és kémiai hozzáértéssel a szegény ember ésszerű szakácskönyvét, amely persze minden or¬szágban, minden nemzetnél más kell, hogy legyen, mert simulnia kell egyrészt a népszokásokhoz, másrészt a termelési viszonyokhoz s a piachoz.
Ezt a nagy dolgot igyekszik megvalósítani ez a kicsinynek látszó munka, amely azonban nagyobb fáradtságnak a gyümölcse, mint azt első pillanatra vélné az olvasó. Keletkezése ennek a könyvnek következő: Füzetkémet - melyre az imént hivatkoztam — olvasta egy budapesti széles műveltségű építész, G. L úr s felismerve az abban megpendített gondolatok életrevalóságát, 500 K-t bocsájtott pályadíjképpen az Országos Ismeretterjesztő Társulat rendelkezésére, mellyel a kis ember családja számára írandó oly rationális szakácskönyv jutalmaztassék, mely a kis füzetemben foglaltak szellemében legyen megírva. A pályázat részletes program közlése mellett kiíratott. A pályázat eredménnyel járt. Hozzáértés, buzgóság, lelkiismeretesség hozta létre ezt a pályanyertes könyvecskét, melyet ha követ valaki, célszerűen, tehát egészségesen, a mellett ízletesen és honi szokásainknak megfele¬lően táplálkozhatik, még akkor is, ha szűkös anyagi körülmények között él. Két felnőtt és két gyermek napi célszerű táplálkozása ugyanis nem kerül többe e könyvecske szerint—mint— 2 K 40 f-be, tüzelő anyag nélkül, tehát ha 2 gyermeket egy felnőttnek számítunk, a felnőtt egyénre esik 80 f átlagban és ezen étrend segélyével állandó rendes testi vagy szellemi munka mellett is táplálati egyensúlyban tarthatja magát a felnőtt és a két gyermek testileg jól gyarapodhatik. Persze az ár-adatok főleg Budapestre és nagyobb városokra vonatkoznak, mig falun, főleg ha az illetők termelők, még kevesebből is kikerülhet a rationális konyha, helyes beosztás és az élettani és kémiai alapelvek szemmeltartása mellett. A nagyobb városok egészen szegény emberei számára, akik péld. 2 koronánál többet nem keresnek, ha családosak és a lakást, ruházatot is ebből kell fedezniök, rationális táplálkozás nem igen képzelhető, ha csak nem a közjótékonyság segélyével.
Ez a kis munka, melyet igyekeztem alaposan átnézni, nézetem szerint nagy és jelentős lépés a néptáplálkozás szempontjából.
Hogy elterjedjen és pedig nemcsak a szegényebb sorsúak, hanem a jobbmódúak családi körében is - őszintén kívánom, mert megérdemli.
Jó barátja lesz ez a gondos háziasszonynak, munkaképesen tartja és sok gondtól menti meg a kereső családfőt s biztosítja a gyermekek testi fejlődését.
Bókay Árpád
egyet. ny. r. tanár.


Megjegyzések

miklos üzenete…
Egy csipetnyit meglepödtem ahogy olvastam a szakacskönyvedet hatarozottan teszik . sikeres lesz a fiatalok köreben.aRabinrol irtakat .s töb egyebet is.Könyed a fogalmazasod . szorakoztato.

Népszerű bejegyzések