Az izraeli Etióp zene hagyományőrzője

Idan Raichel Projekt Stílusában Izrael zenei hagyományai különleges, harmonikus egységben olvadnak össze, amely bemutatja az ország etnikai sokszínűségét, valamint a különböző közel-keleti, afrikai, indiai, latin-amerikai és funky hip-hop stílust melynek üzenete, hogy béke legyen az izraeliek és arabok között.

Az etióp származású zsidó billentyűs-zeneszerző Idan Raichel Projekt, nemzetközi szinten olyan rangos helyekre kap meghívásokat, mint a New York-i Central Park Nyári Színpada, a Los Angelesi Kodak Theater vagy a Sydney-i Operaház, de Dél-Afrikában, Dél-Amerikában, Új-Delhiben és Singapurban is bemutatkoztak.

Az énekes dalszerző a hagyományos héber szöveggel, közel – keleti és a etióp zenével ötvözi nagyon sikeresen. A művész több mint 300. 000 eladott albummal büszkélkedik.
Idán Raichel Kfar Saban született, kilenc évesen harmonikán kezdett játszani. Már korai gyermek korában több zenei stílus érdekelte, mint a cigányzene, spanyol zene, szerette a tangót. Középiskolában zongorázni tanult, és érdekelte a jazz is. Elsajátította a tanulmányai során az improvizációs készséget. Az iskola befejezése után 18 évesen bevonult az izraeli hadsereghez, ott csatlakozott egy katonai rock zenekarhoz. A szolgálata során a zenekarral több katonai bázison turnéztak, itt sajátította el a nyugati pop zenei stílust.
A katonai szolgálat után egy bentlakásos iskolába került ahol főleg etióp bevándorlók laktak. Ezeknek a fiataloknak segített megoldani a beilleszkedéssel kapcsolatos problémákat, valamint felelevenítette bennük az etióp nép és pop zene szeretetét. Bár ez nem mindig aratott nagy sikert az akkori iskolai oktatási rendszerben, mert elutasították a saját hozott kulturális hagyomány ápolását, jobban ösztönözték az izraeli kultúra elsajátítását. A társadalom szűk körében, az etióp tinédzsereknél megmaradt az etióp zene szeretete. Az énekes gyakori vendége volt az etióp bároknak, kluboknak ahol ezeket a dalokat énekelte.
Raszta hajú, sikeres zenész lett és néhány izraeli énekessel készített lemezfelvételt. Pár év múlva úgy döntött, hogy eljött annak az ideje, hogy folytassa azt a zenei stílust, ami az ő személyét, eszméjét tükrözi. Kfar Saban létrehozott egy házi építésű profi hangstúdiót a szülei házának alagsorában. Rachiel meghívott 70 legkülönfélébb háttérrel rendelkező zenészt, hogy vegyenek részt a projektben, amely magában foglalja a zsidó, az etióp,az arab és a jemeni zenét. Sok izraeli zenész is csatlakozott hozzá. Gadi Gidor és a Helikon Records is elismerte a benne rejlő lehetőségeket, és aláírt vele egy szerződést, a következő albuma azonnali sikert aratott. Az első névadó albuma 2002 ben jelent meg. A slágerek közé tartozik a Boj (בואי), Im Telech (אם תלך) és M'dab'rim B'sheket (מדברים בשקט).
A legtöbb dalt héberül, sok dalt amhara nyelven énekel. (Az amharák egy népcsoport Észak kelet-Afrikában, Etiópia második legnépesebb nemzetsége, sémi eredetű agazyan nép utódai, ez Etiópia hivatalos nyelve. )
Zenei stílusa ötvözi a hagyományos hangzású modern zenét, és a szerelmi dalokat, mint az Éneke énekéből Hinech Yafah (הינך יפה) vagy a zsidó liturgiából vett, a B'rachot L'shanah Chadashah (ברכות לשנה חדשה).
Idan Raichel második albuma 2005 –ben jelent meg Mi'ma'amakim (ממעמקים) címmel.. Az első és az utolsó száma Aleh Nisa Baruach és Ha'er Et Einav című dal a Shoshana Damari énekesnőnek állít emléket. Amellett hogy a dallamok héber és etióp nyelven szólnak, de mellette megszólal arab és hindi nyelvü repertoárban is.
2006 novemberében megjelent a Greatest Hits albuma, amellyel szintén nagy sikert aratott. Fellépett a New York-i Central Park Nyári Színpadán, a bevétel egy részét felajánlotta One Word non profit szervezetnek, akik azon dolgoznak, hogy az elsősorban Afrikában éhezőket megsegítse.
Harmadik stúdió albuma 2008 – ban jelent meg, címe Kirot Beyti, ezen a lemezen a világ számos zenésze is közreműködött. Platina lemez lett belőle, több mint 40. 000 példányban kelt el. Szinte az összes műve szerelmes dal, de van néhány dala, ami inkább politikai töltetű, sűrűn harcol a politikai konfliktusok ellen.
A zenészt már régóta lenyűgözte Izrael sokszínűsége és mindig arra törekedik, hogy tiszteljék különböző kultúrák zenéjét. Izrael otthont ad különböző zsidó kultúráknak, és hagyományoknak.
Én személy szerint nagyon kedvelem a zenéjét és természetesen ott leszek a koncertjén.

Sharon Asher

Megjegyzések

Yalla üzenete…
Én is, Párommal együtt!!! Egészen lenyűgöző a zenéjük!

Népszerű bejegyzések