Shomrei HaChomos Zsinagóga

1862-ben diákok kíséretében Mózes Szófer rabbi Jeruzsálembe érkezet Magyarországról, hogy létrehozzon egy Shomrei HaChomos közösséget.
A zsinagóga 1870 es években épült, egy magyar zsidó szervezet hozta létre, ami Jeruzsálem óvárosában a muszlim negyedben található, 100 méterre a Templom-hegytől, az el-Wad utcában. Az udvart a muszlim Khaladi család vásárolta meg. Bár az épület megsemmisült 1948-ban, nemrég egy cionista szervezet megkezdte a felújítását.
Yitzchok Ratsdorfer rabbi egy gyémántkereskedő, aki a Belz-i haszid csoport tagja volt finanszírozta az épületet. 1892-ben a közösség létrehozta a régi város falain kívül a Batei Ungarin-t, ami a környéken lévő Meah Shearim része. 1904-ben a zsinagóga az Old City-ben kibővült. Amíg az építkezés folyt,az oszmán hatóságok nem adtak ki engedélyt a bővítésre, és az építmény teteje nem lehetett magasabb, mint a Dome of the Rock. A zsinagóga elkészült, mert a jogszabály szerint, ha az épület már áll, nem lehet tovább bontani. Az épületben két imaház működött, egy a Chasidim és egy az Askhenázi, tagok részére. A földszinten Ohr Meir nevű yeshiva tagjai részére tartottak előadásokat a nap 24 órájában.
1920 és 1929 között működött a yeshiva és a zsinagóga, de arab erőszakra elhagyták a helyiségeket az 1938-as zavargások során. Tagjai a Meah Shearimba költöztek át és az épületet bérbe adták az araboknak. A kolel Shomrei HaChomos tagjait áthelyezték a város más részeibe, pl: Givat Shaul, majd Ramat Slomo, ahol új épületek és zsinagóga épült az úgynevezett Kiryas Shomrei HaChomos.
1967-ben a hatnapos háború után mivel az épület részben épp maradt a földszinten zsidó könyvesboltot hoztak létre. Évekkel később a jobboldali cionista szervezet Ateret Cohanim ösztönzésére, egy amerikai zsidó üzletember Irving Moskowitz finanszírozza és megvásárolja az épületet. 2008 októberében a zsinagógát újból hivatalosan is megnyitották de most az anti Magyar Cionista Haredim csoporthoz tartozik. Az épület további felújítása jelenleg is folyamatban van.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések