Bet Shearim

Bet Shearim Haifától 20 km-re fekvő település a zsidó-rabbinikus hagyomány jelentős színtere. Csodálatosak a B.Mazar (1936) majd később N.Avigad által feltárt katakombák, amelyek szép környezetben , egy 7 hektáros nemzeti park területen helyezkednek el.
Bet Shearim akkor lett különösen jelentős hely, amikor 135-ben a Bar Kohba-féle felkelés után Juda Hanassi rabbi – Yavnéból ide helyezte át iskoláját, és a helyet a zsidók szellemi központjává fejlesztette. Ezért volt itt időnként a főtanács székhelye is, melynek vezetőjeként Juda a „hanassi” fejedelem címet viselte. A tanács számos tagját itt temették el, így a hely hírneve miatt más jámbor zsidók is itt helyeztették magukat örök nyugalomra.
Mielőtt belépnénk a Nemzeti Parkba az út bal oldalánál a 2. és 3. századból való nagyzsinagóga romjait pillanthatjuk meg, melynek homlokzata Jeruzsálem felé nézett. Kicsit távolabb pedig a két teremből álló olajsajtolót tekinthetjük meg. Néhány méterrel távolabb a terület legmagasabb pontján áll a Zaid-szobor. Alexander Zaid fedezte fel 1936-ban a nekropoliszt, ennek emlékére emeltek neki szobrot.
A nekropoliszt, több katakomba formájában a 2 -4. században alakították ki a hegyoldalban. Mindegyik katakombában 20 – 400 sírra bukkantak, amelyeket a régészek sajnos már kifosztva találtak meg, sem csontok, sem egyéb sírleletek nem kerültek elő. A szarkofágokat többnyire a helybeli mészkőből készítették, és zsidó szimbólumokkal (hétkarú gyertyatartók, tóraszekrények), de ember- és állat ábrázolással is díszítették. Sok katakomba előtt nyitott előtér található, ahonnan kőkapu nyílik a belső térbe.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések