Szerdán kezdődik a Mazsihisz holokauszt-megemlékezéssorozata


Szerdán, Magyarország német megszállásának 70. évfordulóján kezdődik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) holokauszt-megemlékezéssorozata a budapesti Dohány utcai zsinagóga előtti téren, 16:00 órától – jelentette be a Mazsihisz ügyvezető igazgatója hétfőn a fővárosban tartott sajtótájékoztatón.




Zoltai Gusztáv közölte: a Közös a múltunk, közös a jelenünk című rendezvényre mindenkit várnak, rossz idő esetén pedig a programot a zsinagógában tartják. A megjelenteket Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszönti, az emlékbeszédeket pedig Kardos Péter főrabbi és ő tartja, mindketten holokauszt-túlélőként – tette hozzá.

Kérdésre szólt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt is meghívták postai úton, hivatalosan a március 19-i rendezvényükre, ám tudomásuk szerint nem kapta meg, így futárral újra elküldték a meghívót.

Közölte: a megemlékezésen közreműködik Bálint András színművész, Karsai László történész pedig ismerteti a 70 évvel ezelőtt történt eseményeket. Zoltai Gusztáv úgy fogalmazott: Karsai meghívása jelkép, mert édesapja történészként a magyarországi holokauszt 30. évfordulóján mondott beszédet.

Emlékeztetett: 1944. március 19-én "ellenállás nélkül szállták meg hazánkat a nácik", március 19. tehát a vészkorszak kezdete, a 20. század legkegyetlenebb tragédiájának dátuma.

Hangsúlyozta: "nem felejtjük el a pusztítást, a magyar zsidóság megaláztatását és szinte teljes kiirtását", ezért "emlékezünk a 70 évvel ezelőtti tragédiára, az áldozatokra, gyermekekre, felnőttekre, nőkre és férfiakra, akik büntetlenül váltak a bűnösök martalékává".

A Mazsihisz ügyvezető igazgatója annak az óhajának adott hangot, hogy a magyar holokauszt áldozataira mindenki emlékezzen, mert "nem csak nekünk, zsidóknak fontos a múltunk, mely nélkül nincs jelen és jövő". Mindenkinek ismernie kell e hazában a vészkorszakhoz vezető utat, a halálvonatok, a lágerek történeteit, "hogy minden embertársunk belássa: ez egy aljas, őrült és embertelen út volt" – fűzte hozzá.

Mint mondta, nem szabad engedni a náci ideológiák terjedését, minden kirekesztő és emberellenes gondolat és tett ellen fel kell szólalni, ezért tartják március 19-i rendezvényüket, amelyre minden "jóérzésű honfitársukat" várják.

Kérdésre Zoltai Gusztáv elmondta: a megemlékezéseket országszerte 53, elsősorban vidéki helyszínen tartják, ezek pedig immár az elmúlt évek alapján hagyománnyá váltak. A vidéki helyszíneken a Mazsihisz a helyi zsidó hitközségekkel és a települések önkormányzataival együtt emlékeznek – jegyezte meg.

Heisler András elmondta: Karsai László kifejezetten a napi pártpolitikától mentesen tartja beszédét. Kérdésre hozzátette: a Mazsihisz gratulál Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója Széchenyi-díjához, illetve minden március 15-én kitüntetettnek.

Tordai Péter, a Mazsihisz alelnöke nyomatékosította: a szerdai megemlékezést tekintik a holokauszt-megemlékezéssorozat nyitó rendezvényének. (MTI, Mazsihisz)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések