Abbász: Nem ismerjük el Izraelt zsidó államként



"Semmiképpen" nem hajlandó elismerni Izraelt zsidó államként és Kelet-Jeruzsálemnek csupán egy részét Palesztina fővárosaként Mahmúd Abbász palesztin elnök - jelentette pénteken a kormány közeli WAFA hírügynökség.
A palesztin vezetők attól tartanak, hogy a fenti pontok részei lesznek a John Kerry amerikai külügyminiszter által megfogalmazott, mindeddig nem nyilvános dokumentumnak, amely a tervek szerint a végső rendezésről folytatandó tárgyalásokhoz szükséges keretmegállapodás alapját alkotná.

A Fatah párt ifjúsági szervezetének aktivistái előtt tartott beszédében Abbász emlékeztette hallgatóit, hogy nem először áll ellen nemzetközi nyomásnak, utalva arra, amikor Washington elutasító álláspontja ellenére 2011-ben a Palesztin állam elismeréséért folyamodott az ENSZ-hez.

Abbász arra is felhívta a figyelmet, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet 1993-ban már elismerte Izrael államot. A hivatalos palesztin álláspont szerint Izrael elismerése mint zsidó állam a menekültek visszatérési lehetőségének és az Izraelben élő arabok jogainak korlátozását szolgálná.

A palesztinok ezen felül attól is tartanak, hogy a washingtoni javaslat szerint Jeruzsálem Izrael által 1967-ben elfoglalt, majd később annektált keleti oldalának csupán egyes részei illetnék meg őket.

A béketárgyalások a jelenlegi, április 29-i határidőn túli folytatását elvben mindkét érintett fél szorgalmazza ugyan, de azt konkrét feltételekhez köti. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök március 4-én az Izraelt támogató legnagyobb amerikai lobbiszervezet, az AIPAC éves kongresszusán Washingtonban mondott beszédében a zsidó állam elismerésére szólította fel Abbászt, amit a palesztin vezetés élesen elutasított. Nabíl Saat palesztin diplomata úgy fogalmazott, hogy az izraeli kormányfő ezzel "egyoldalúan és hivatalosan véget vetett a tárgyalásoknak". Abbász pedig a zsidó telepépítések befagyasztását és további palesztin foglyok szabadon engedését követeli annak fejében, hogy fontolóra vegye az Izraellel folytatott béketárgyalások esetleges meghosszabbítását az április végi határidő után.

John Kerry pénteken Jordániába érkezett, hogy II. Abdalláh királlyal egyebek mellett az akadozó béketárgyalások előmozdításának lehetőségeiről tárgyaljon.
(Hiradó)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések