Bibliai szövegeket rejtettek a kumráni leletek


Fantasztikus felfedezésről számolhatott be egy izraeli régész, miután bibliai szövegeket sikerült azonosítania három, még az ötvenes években a kumráni barlangokban feltárt zsidó imaszíjon.

Az imaszíj (más néven tefillin) tulajdonképpen egy szíjakkal ellátott két bőrtok, amelyekben pergamen tekercsek vannak, rajtuk a Tórából vett versekkel, idézetekkel. Az egyiket a balkarra szíjazzák, a másikat pedig a homlokra veszik fel. A bibliakritika ősi totemmaradványnak tekinti, s minden jel arra mutat, hogy a zsidók a vallásos érzés megerősítéséül szíjazták magukra, mert sohasem állandó viseletként hordták, csupán az áhítat óráiban.

Az azonosított szövegtöredékek
A három tefillint még 1952-ben, a 4. és 5. számú kumráni barlangban találta meg Roland de Vaux francia régész, de Jonathan Adlernek csak most sikerült azonosítani a bennük található összesen kilenc darab apró, kétezer éves kéziratot az Izraeli Régiségügyi Hatóság szakemberei által végzett multispektrális képalkotó eljárásnak köszönhetően. "Nem mindennap fedez fel az ember új kéziratot, ez rendkívül izgalmas" - fogalmazott Adler, az izraeli Ariel Egyetem kutatója.

Az i. e. 3. és az i. sz. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket i. sz. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, egy ősi település, Hirbet Kumrán közelében, Jerikótól 15 kilométerre délre. 1947 és 1956 között összesen 900 tekercset tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe.

http://mult-kor.hu/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések