Elmarad a pápa izraeli látogatása?Egy izraeli hírportál szerint a diplomaták sztrájkja miatt elmarad Ferenc pápa májusra tervezett izraeli látogatása. A Vatikán nem kívánja új időpontra tenni a vizitet.
Az izraeli diplomaták sztrájkja miatt Ferenc pápa kénytelen volt lemondani májusra tervezett látogatását - állítja a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli napilap hírportálja pénteken.

A jeruzsálemi külügyminisztérium egy forrása csütörtökön megerősítette, hogy a pápa eredetileg május 24-étől 26-áig tervezett utazását a dolgozók munkaügyi vitája miatt lemondták, ugyanis a munkabeszüntetés miatt nem lehet megfelelően előkészíteni a magas szintű vizitet. A Vatikán nem kívánja új időpontra tenni Ferenc pápa jeruzsálemi útját, így csakis a súlyos gazdasági áldozatokkal, komoly idegenforgalmi veszteséggel járó törlés maradt - írja az újság.

Ferenc pápa januárban jelentette be hivatalosan a Jordániába, a Palesztin Hatóság területére és Izraelbe tervezett szentföldi látogatását, amellyel VI. Pál pápa és Atengora ortodox pátriárka jeruzsálemi találkozásának ötvenedik évfordulójáról is megemlékezett volna.

A Vatikánban Federico Lombardi szentszéki szóvivő pénteken újságírói kérdésre azt mondta, hogy az izraeli külügyi sztrájk "problémát jelent, és bonyodalmakat okozhat a látogatás előkészítésében", de vatikáni részről "ennyi és nem több", a Szentszéket soha semmilyen formában nem foglalkoztatta az igen fontos út lemondásának gondolata.

Nem csak a pápa látogatása marad el a The Times of Israel szerint: szerdán közölték, hogy az izraeli diplomatasztrájk miatt kénytelenek voltak megváltoztatni David Cameron brit miniszterelnök jeruzsálemi utazásának időpontját is. Ő eredetileg március 12-én mondott volna beszédet a kneszetben. A magasabb fizetéseket követelő munkabeszüntetés Simon Peresz államelnök áprilisra tervezett, de hivatalosan még be nem jelentett kínai utazását is veszélybe sodorta.

A külügyisek szakszervezete a fizetésemelés mellett jobb munkakörülményeket is követel a külföldön állomásozó diplomatáknak, s kéréseik alátámasztására felfüggesztették a külföldi állami vezetők, valamint az izraeli politikusok útjainak előkészítését. Ezenkívül nem adnak ki diplomata-útleveleket sem, és nem végeznek konzuli szolgáltatásokat, csak életveszélyben és temetések ügyében segítenek.

Tavaly nyáron volt már egy hasonló akciójuk, de azt július végén felfüggesztették, miután megállapodtak abban, hogy közvetítők útján tárgyalásokat kezdenek a pénzügyminisztériummal. Ezek a megbeszélések azonban most a hét elején zátonyra futottak.


Forrás: Hírek Izraelből 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések