A Mazsihisz elnöke kiszáll a Sorsok Házából




A Mazsihisz rendkívüli közgyűlése a múlt hónapban döntött arról, hogy a szervezet távol marad a holokauszt-emlékév kormányzati programjaitól. A Mazsihisz egyebek mellett a Sorsok Háza leállítását szeretné elérni.


A közgyűlés után a Mazsihisz vezetői levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek: ebben azt javasolták, hogy a józsefvárosi Sorsok Háza helyett jöjjön létre az Együttélés Háza a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Az épületet az emlékév keretében a kormány tervei szerint amúgy is felújítják.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke azonban tagja maradt annak a nemzetközi tanácsadó testületnek, amelyet Schmidt Mária, a Sorsok Háza vezetője tavaly ősszel hívott össze. Heisler nemrégiben úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a körülményekre tekintettel kérdésessé vált a részvétele a grémiumban. (A testület egyébiránt nem sok vizet zavart, Heisler tudomása szerint eddig mindössze egy alkalommal ülésezett).

A Mazsihisz vezetősége kedden este – Heisler Andrással egyetértésben – úgy határozott, hogy az elnök mondjon le testületi tagságáról. Hisz meglehetősen furcsa lenne, hogy miközben a Mazsihisz a Sorsok Háza leállítását követeli, a szervezet elnöke – elvileg legalábbis – szerepet vállal az intézmény létrehozásában.

Kilépéséről Heisler András levélben tájékoztatta Schmidt Máriát. Indoklása szerint a józsefvárosi projekt szemléletéről és a kiállítás forgatókönyvéről a Mazsihisznek máig nincs információja, a megkeresésekre nem kapott érdemi választ. A Sorsok Háza leállításáról szóló közgyűlési határozathoz szerinte Schmidt Mária „együttműködési készségének teljes hiánya” vezetett. A Mazsihisz – mint Magyarország legnagyobb zsidó szervezete – nem támogatja a projektet.

 Cz.G. / Forrás: NOL

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések