Rogán Antal Auschwitzban mond beszédet

Forrás: ATV - MAZSIHISZ

Hétfőn Auschwitzban emlékezik meg a nemzetközi Élet Menete Alapítvány a holokauszt áldozatairól; a rendezvényen a 18-as számú magyar barakk előtt mások mellett Rogán Antal fideszes parlamenti képviselő, Budapest V. kerületének polgármestere mond beszédet - közölte a magyarországi Élet Menete Alapítvány szerdán.


Mint írták, a Jom Hasoa (az áldozatok és a hősiesség napja) nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmával a magyar barakknál tartott megemlékezés után az 53 országból érkező zarándokok közösen vonulnak át Birkenauba, "azon az útvonalon, amely a második világháború idején a halál menete volt, most viszont az Élet Menete".

A nemzetközi megemlékezésen beszédet mond Israel Meir Lau, Izrael főrabbija, és Hájim Topol színművész is megemlékezik az áldozatokról.

A közlemény megemlítette, hogy minden évben elzarándokol a magyarországi Élet Menete a lengyelországi Auschwitzba, az idén mintegy százan lesznek a nemzetközi rendezvényen Magyarországról; szombaton éjszaka indulnak.

"Az ott életüket vesztett emberek a mi közös hőseink, áldott nevű jelképeink, függetlenül családi kötelékeiktől, nemzeti hovatartozásuktól, származásuktól, nemüktől, koruktól, anyanyelvüktől" - fogalmaz az alapítvány.

A magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt mintegy 600 ezer vidéki magyarországi zsidó embert gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban. A vészkorszak idején világszerte összesen mintegy hatmillió üldözöttet öltek meg.
Forrás: ATV - MAZSIHISZ

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések