Elfogadhatatlan a tiszavasvári "csendőrség" felállítása

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatatlannak tartja, hogy a jobbikos polgármester által vezetett Tiszavasvári önkormányzata úgynevezett csendőrséget kíván létrehozni.


A vallási szervezet azt kéri a kormánytól és a Belügyminisztériumtól: haladéktalanul tegye meg azokat a törvényes lépéseket, amelyek megakadályozzák a "csendőrség" felállítását Tiszavasváriban; annak esetleges megalakulása esetén az ügyészségnél tegyenek feljelentést, hogy a "csendőrséget" mielőbb oszlassák fel.

Egy modern országban erőszakot kizárólag az állami szervek alkalmazhatnak, a törvények által meghatározott keretek között, és csak alkotmányos célok érdekében - hangsúlyozta a Mazsihisz. Mint írták, "az államtól független helyi erőszakszervezet felállításának terve sérti az általános jogelveket, és sérti a parlament által elfogadott, hamarosan hatályba lépő alaptörvényt is".

"Magyarország kormánya nem engedheti meg, hogy fegyveres magán-, vagy önkormányzati hadseregek jöjjenek létre, olyanok, amelyek egy kifejezetten rasszista jellegű ideológia alapján megfélemlítik a lakosság egy részét, és ezzel elősegítik a faji gyűlölet terjedését, a társadalmi szegregációt" - olvasható a közleményben. A Mazsihisz hangsúlyozta, hogy a tiszavasvári önkormányzat által "életre hívni kívánt" erőszakszervezet elnevezése a magyar történelem legsötétebb időszakát idézi fel. "Azt a fegyveres testületet, amely mindvégig hű kiszolgálója volt a német megszállás után a kormányzó által kinevezett független magyar kormány őrült terveinek", amely több mint 600 ezer magyar - többségében zsidó - ember meggyilkolásához vezetett - írták.

Tiszavasvári jobbikos polgármestere, Fülöp Erik szerdán sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a jobbikos többségű önkormányzati képviselő-testület a településen megalakítja a csendőrséget. Az MTI kérdésére válaszolva közölte: Tiszavasváriban a csendőrség csütörtökön meg is kezdi közrendvédelmi feladatának ellátását.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerdán Tiszavasváriban történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, kijelentve: a csendőrség megalakításával senki nem akarja a közrend fenntartásának jogát elvenni a rendőrségtől. Mint hozzátette: a Belügyminisztériumnak nem "féltékenykednie kellene" az ilyen kezdeményezésekre, hanem segítenie és támogatnia kellene őket. Pintér Sándor belügyminiszter csütörtöki kalocsai sajtótájékoztatóján elmondta: megfelelő jogi válasz, kormányrendelet vagy törvény készül a Jobbik által Tiszavasváriban megalapított szervezet ügyében.
Forrás: MAZSIHISZ

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések