A győri Fundamentum Gimnáziumban került sor a holokauszt megemlékezésre 2011. április.15 – én

Az intézmény 1993 óta működik keresztény értékeket közvetítő oktatási intézményként. Ma már az ország több pontján találkozhatunk hasonló intézménnyel. Az óvoda, általános iskola, gimnázium és a művészetoktatási tagozat kiváló pedagógusokkal rendelkezik.
Németh Zsolt az iskola igazgatója, és Dr. Sziládi Zsuzsanna szervezésében került sor erre a megemlékezésre.
A gimnázium diákjai irodalmi műsorral léptek fel Borbély Ágnes magyar szakos tanárnő vezetésével, amelyen Radnóti verseket szavaltak. Ezután az Egyiptom hercege című filmből vett bölcsődalt adták elő a Koncz testvérek. Ezt követően családja megrázó holokauszt emlékeit idézte fel Einhorn László a Mazsihisz Komárom Esztergom megyei megbízott vezetője, majd az elhurcolt és az elhunyt zsidók tiszteletére Kádist mondott Asztalos Károly végzős rabbi. Ez után Bea László az iskola lelkipásztora beszélt a történelmet megillető magatartásról a keresztény értékrend tükrében.
A megemlékezés első része ezzel befejeződött. A szünetben házi készítésű finom süteménnyel flódnival, valamint humusszal és salátákkal kínálták a vendégeket.
A szünet után Sharon Asher Izrael gasztronómiájáról szóló előadása következett, majd önálló Jeruzsálem című fotókiállításáról beszélt, amit az érdeklődők az ünnepség után megnézhettek. A megemlékezés végén a tanulók és a vendégek közösen vettek részt egy Ószövetségi vetélkedőn, Bea László és Borbély Ágnes tanárok vezetésével.

Néhány szó az iskoláról.

Az általános iskola mellett 1996-ban indult az óvoda, mivel az iskolába járó gyermekek szülei igényelték ennek létrehozását. Óvoda jelenleg egy csoporttal, az iskolával közös épületben működik. Vegyes csoportokban a testvérek együtt lehetnek, sőt iskolás testvéreikkel is gyakran találkozhatnak. Nevelési programjuk az iskolához hasonlóan a bibliai értékek közvetítését tartja egyik fő feladatának, céljuk, hogy elősegítsék a gyermekek személyiségének kibontakozását, harmonikus fejlődését. Pozitív jellemfejlesztéssel igyekeznek megalapozni, hogy óvodásaik felnőve sikeres emberek lehessenek. Fontosnak tartják, hogy a pedagógusok valamennyien példás életű gyermekszerető keresztények legyenek, ez biztosítja, az óvod szeretetteljes légkörét. Élményekben gazdag óvodai életet igyekeznek biztosítani, ahol a játékra is jut elegendő idő. A Duna, a Radó-sziget, ill. a Belváros közelségét kihasználva gyakran kirándulnak, sokat énekelnek, verseket-meséket hallgatnak, rajzolnak, festenek, barkácsolnak, tornáznak. Az ünnepekre közösen készülnek, megünneplik minden gyermek születésnapját.
Családi programokat is szerveznek - pl. adventi barkácsolást. A szülőkkel való kapcsolattartás, nevelési elveik egyeztetése, alapvető feltétele a gyermekek óvodába kerülésének. Ahhoz, hogy hatékonyan tudják a gyermekek fejlődését elősegíteni rendkívül fontos a családdal való szoros együttműködés.
Diákjaikat szeretetteljes légkörben igyekeznek nevelni és megtanítani őket, hogy bármilyen környezetbe kerülve megállják a helyüket.
2004-ben az intézményt 7 évre akkreditálta az egész világon több mint 8 ezer keresztény iskolát összefogó Keresztény Iskolák Nemzetközi Szövetsége, az ACSI. A Közoktatási Miniszter megállapodást kötött velük, mivel intézményük országos feladatot is ellát.
Az iskola törekszik a diákokat alaposan felkészíteni a továbbtanulásra, melyet bizonyít a nyolcadikosok felvételi statisztikája, tanulóikat Győr és az ország legjobb középiskoláiba vették fel az elmúlt években.
2001 óta az Oktatási Minisztérium 2 évente az ország összes iskolájában olvasási- és matematikai képességfelmérést végez, melynek eredményeit hivatalosan közzéteszi. 2001-ben, 2003-ban és 2005-ben is az országos összehasonlításban kiválóan szerepeltek tanulóik. Ezt igazolja, hogy a matematikai képességvizsgálatban az ország összes iskolájának 92%-át, az olvasási képességvizsgálatban 98%-át megelőzte intézményük.
Jon A. Palmer jamaikai származású pásztor az iskola munkájában naponta részt vesz.
A Gospel Star Mass Choirt kórus 2006 októberében Jon A. Palmer pásztor hozta létre azért, hogy kifejezze háláját Istennek, mert fia, Johnny bekerült az osztrák Starmania (Megasztár) döntőjébe. Johnny azóta nemzetközi hírnévnek örvend, jövőre több európai országban is turnézik. A Gospel kórus megalapítása óta számos nevezetes helyszínen lépett fel Ausztriában: a Stefans Domban, a Colosseum Színházban, a Hilton Hotelben és a Nachtwerk Discoban. Februárban az USA osztrák nagykövetségén szerepeltek, júniusban pedig az európai Futballbajnokságot ünneplő ökomenikus mise meghívottjaiként énekelhettek.
A kórus első helyezést ért el a győri Revita Televízió „Sztárvadász” versenyén ének kategóriában, a keszthelyi Helikon Napokon pedig második helyezést értek el. A kórustagok kapcsolatban állnak az Alpha Nemzetközi Keresztény Alapítvánnyal.
-Asi-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések