Blogger séf ajánlata Pészahra

húsleves maceszgombóccal

Hozzávalók:
1 kg libaaprólék,
25 dkg vegyes zöldség,
1 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
1 fej gomba,
1 fej vöröshagyma,
egész bors,
gyömbér,
só.
Maceszgombóc:
1 db tojás,
1 evőkanál libazsír,
2 evőkanál víz,
igény szerint macesz,
só,
feketebors,
gyömbér.
Elkészítés:
A libahúst megmossuk, fazékba tesszük, 2 liter vízzel felöntjük, majd lassú tűzön felforraljuk. Forralás közben a habot folyamatosan leszedjük.
Miután felforrt, beletesszük az egész borsot, a gyömbért és a sót.
Megtisztítjuk a zöldségeket: a sárgarépát, a petrezselymet, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a gombát negyedbe vágva, a meghámozott hagymát egészben tesszük a levesbe.
Lassú tűzön gyöngyöztetve 3 órán át főzzük.
Miután a hús megpuhult, a levest átszűrjük.
Maceszgombóc:
Míg fő a leves, elkészítjük a maceszgombócot.
A tojást, a libazsírt és a vizet összedolgozzuk, és annyi apróra tört maceszt gyúrunk hozzá, hogy jó sűrű masszát kapjunk.
Ezt fűszerezzük sóval, törött borssal, őrölt gyömbérrel, majd félretesszük egy órára.
Végül vizes kézzel golflabda méretű, nagyobb gombócokat formálunk belőle, s azokat a forró levesben, fedő alatt kifőzzük.


Maceszos pizza

1 / 4 csésze burgonyaliszt
2 csésze macesz liszt
1 kávéskanál só
1 / 2 kávéskanál bors
1 / 3 kávéskanál szódabikarbóna
2 tojás
2 csésze meleg víz
2 teáskanál olaj
1doboz paradicsomos szósz 2 csésze gomba, szeletelve
1 apróra vágott zöld és 1 db piros paprika.
250 g sovány mozzarella sajt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, sóval és borssal egy keverő tálba Adjuk hozzá olajat,. adjunk hozzá forró vizet, és keverjük össze.
A Villával, 2-3 percig keverjük habosra a tojásokat. Keverjük össze a tésztával, amíg sima tapintású nem lesz.
Helyezzünk zsírpapírt a kiválasztott sütő lemezünkre, és erre nyújtsuk ki a tésztát vékonyra. Süssük elő a sütőben 200 fokon 10 percig. Majd hagyjuk kihűlni. Ha már hideg kenjük meg az előre elkészítettet paradicsommártással. A mártás tetejére tegyük a gombát és a paprikát majd szórjuk meg sajttal. Tehetünk még rá szeletelt paradicsomot paradicsom, hagymát és olajbogyót.
Süssük előmelegített sütőben 15 percig 200 Celsius, amíg a sajt aranysárgára olvad.

Matzah Pizza
1 pound matzah , broken up
3 eggs
1 1/2 cup oil
1 large onion
2 garlic cloves
1 can (6 ounces) tomato paste
1 tsp. chopped basil
2 or 3 cups shredded mozzarella
Kosher salt
cracked black pepper to taste

Directions:
Preheat oven to 350. Soak the matzah for 10 minutes in warm water and squeeze. Add the eggs, oil and salt and pepper to taste. Mix well. Press the mixture out on a pan, leaving a little edge on the sides. Bake in oven for 30 minutes.

Drop a tablespoon of olive oil in a pan and saute the onion and garlic. Add the tomato paste and 2 cans worth of water, season with basil, salt and pepper. Cook for 3 minutes and pour over the crust. Sprinkle with plenty of mozzarella.

Bake in hot oven until cheese is bubbly (about 15 minutes). You can top the pizza with veggies, or any of your other favorites.

Pészahi mogyorótorta

hozzávalók:

10 tojás fehérje kemény habbá verünk
25 dkg porcukor
25 dkg hámozott őrölt mogyoró
Elkészítés:
1 nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, amit olajjal megkenünk. A masszát beletesszük a sütőbe, 260 fokon 15 percig sütjük. Miután megsült azonnal kiborítjuk, lehámozzuk róla a papírt
Krém:
8 tojás sárgája
10 dkg cukor
4 evőkanál víz
Ezt jól kikeverjük, majd hozzáadunk 4 evőkanál vizet, és folyamatosan kevergetve habverővel a tűzön sűrűre főzzük. Külön készül: 10 dkg keserű csokit 4 evőkanál főzött kávéval felolvasztunk, összekeverjük a tojásos krémmel, ha kihűlt hozzáadunk 15 dkg margarint, és jól összekeverjük.
A lapokat megkenjük a krémmel a tetejét is bevonjuk vele,és szeletelt mandulával díszítjük az egész tortát.

Megjegyzések