Zsidókat védenek-e a muszlimok?

Zsidókat védenek-e a muszlimok?
Oslo-muszlimok
Érdekes kezdeményezés indult muszlim fiatalok körében: meg akarják védeni a zsidókat. Egyelőre nem követik őket sokan.
Az Iszlám Állam, a Boko Haram terrorista tömeggyilkosságai, valamint az újra fellángolt európai antiszemitizmus elleni tiltakozásul szolidaritási mozgalmakat alapítottak a közösségi médián szerveződő muszlim fiatalok (leginkább az ‪#IgoToSynagogue és ‪#WeMustStickTogether hashtagek alatt találhatók meg). A PeaceNotHate csoporthoz eddig 45 ezren adták támogatásukat.
„Ha a dzsihádisták erőszakot akarnak alkalmazni az iszlám nevében, először rajtunk, muszlimokon kell keresztülmenniük” – jelentette ki például az egyik csoport. „Ne érjetek a hívőkhöz és házaikhoz” – hirdetik mások. A szolidaritás része, hogy zsinagógák vagy más zsidó létesítmények előtt készítenek selfieket magukról, így demonstrálva a zsidóság, sőt Izrael melletti kiállásukat.
A szolidaritási akció értékét növeli a résztvevők kockázatvállalása, hiszen ma bátorság kell arccal és névvel vállalni a fenyegetett zsidó közösségek melletti kiállást, hiszen a radikális iszlamisták szerint ez már hitehagyásnak minősül, ami a legsúlyosabb bűn.
A jó szándékot és a résztvevők személyes bátorságát nem kérdőjelezi meg, ugyanakkor tény, hogy sokan a szolidaritási oldalakat használják fel arra, hogy az európai kultúrára hárítsák a felelősséget az antiszemitizmusért, holott egyértelmű: az elmúlt évek incidenseiért (zsidók megtámadása, zsidó temetők meggyalázása, pogromhangulat keltése zsidó negyedekben stb.) a szélsőséges imámok felelnek.
A szolidaritási kezdeményezés az európai muszlimok elenyésző kisebbségét érinti. A Coexist Pilgrimage londoni felvonulásán például csak kétszázan vettek részt, miközben Koppenhágában félezer muszlim látogatott el a dzsihádista merénylő, Omar El-Hussein temetésére. A legnagyobb probléma, hogy néhány kevés kivételtől eltekintve (ilyen volt az egyik radikális koppenhágai mecset elhatárolódása a legutóbbi antiszemita merénylettől) az iszlám gyökerű vallási és politikai vezetők nem utasítják vissza kellő számban és eréllyel a drámaian elszaporodó antiszemita akciókat, a zsidókkal szembeni vallási és politikai gyűlöletkeltést, a fiatalok radikalizálódását.
Bár érthető, hogy a média fontosnak tartja a jó példa bemutatását, a jelentőségénél lényegesen nagyobbnak láttatja a szolidaritási akciókat. Példa erre az a „békegyűrű”, amivel az egyik oslói zsinagógát vették körül muszlim és más fiatalok múlt vasárnap. Azaz vették volna körbe, ha elegen lettek volna hozzá. Azóta kiderült, hogy a kezdeti, ezer tüntetőről szóló hírekkel szemben a muszlimok közül valójában húszan jöttek el a demonstrációra, a többiek nem muszlim norvégok voltak.
Az oslói tüntetők egyébként egyszerre mondtak nemet az antiszemitizmusra és az iszlamofóbiára, ami a jelen helyzetben teljes aránytévesztés, hiszen a kétféle fenyegetettségnek nem egyforma a súlya. Ezzel együtt, örömteli lenne, ha minél többen követnék őket.

 Forrás: http://zsido.com/zsidokat-vedenek-e-a-muszlimok/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések