A VISEGRÁDI ORSZÁGOK, A V4-EK ZSIDÓ VEZETŐINEK TANÁCSKOZÁSA ZAJLIK BUDAPESTEN.


Nagykövetek a V4-ek zsidó vezetőinek a tanácskozásáról
A visegrádi országok, a V4-ek zsidó vezetőinek tanácskozása zajlik Budapesten. A vendégek részére Heisler András, a Mazsihisz elnöke, mint házigazda adott vacsorát, ahol felszólalt az izraeli és a cseh nagykövet is.
 Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Vendégek!
Külön örömmel tölt el, hogy ezen az összejövetelen külön köszönthetem a fiatalokat, a jövő generáció képviselőit, ez számomra a reményt jelenti a jövőt tekintve.
Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, ami elsősorban Heisler András elnök úrnak köszönhető, hogy a visegrádi országok, a V4-ek zsidó vezetői első alkalommal itt, a magyar fővárosban találkoznak. Izrael nagyon fontosnak tartja a visegrádi országokkal való kapcsolatokat, ahogy Izrael azt is fontosnak tartja, hogy ezen országok – szükség esetén – szavazatukkal is támogatják Izraelt, annak politikáját. Köztudott, hogy az izraeli külügyminisztérium is kiemelten kezeli a V4-ekkel, azok vezetőivel való jó viszonyt. Azt különösen fontosnak tartom, hogy ez az összejövetel egyfajta folytatása, kibővítése ennek az előbb említett jó viszonynak. Nagyon hasznosnak gondolom, hogy ebben a közreműködésben is részt vállaljunk, ezért is jöttem el ide Önökhöz. Ezúton szeretném felajánlani, hogy a V4-ek zsidó vezetői legközelebbi tanácskozásuk színhelye legyen az izraeli főváros, Jeruzsálem. A konferencia résztvevőinek jó tanácskozást kívánok, bízva abban, hogy ez eredményes is lesz.
Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság nagykövete
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Engedelmükkel szeretném ezt az alkalmat felhasználni arra, hogy ismertessem Önökkel azt a két eseményt, amit a nagykövetségünk készít elő Magyarországon. Ezek egyike a huszti vonat, amelyben mi közreműködők vagyunk. Ez egy olyan vonat, amelyik tavaly a Cseh Köztársaságba ment, s emlékeztetett mindenkit a Holokausztra. Mivel idén van a II. világháború végének a 70. évfordulója, a Holokausztnak is, ezért ezt a vonatot Terezinből indítjuk Németországba, Lengyelországba, Szlovákiába, Magyarországra, majd innen Ausztriába. Az elképzelések szerint, ez a vonat július 5-6 között lesz Budapesten, innen megy tovább, hogy 7-8 között Győrben álljon meg. A vonat feletti védnökséget elvállalta Áder János köztársasági elnök úr is, de mellette a magyar kormányzat is támogatja.
Köszönöm a figyelmüket.
Breuer Péter


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések