Jordánia katonai felszerelést küldött Libanonnak

 Jordánia katonai felszerelést - egyebek között csapatszállító járműveket és tankokat - küldött a libanoni fővárosba, Bejrútba, hogy segítse Libanonnak a szomszédos Szíriából érkező dzsihadisták elleni harcát - közölte kedden a jordániai vezérkar.
A jordániai hadsereg internetes oldalán azt írta, amiatt küldtek hadfelszerelést a szomszédos Libanonba, hogy a térséget érintő komoly kihívásokra való tekintettel növeljék Bejrút katonai erejét.
Az utóbbi hónapokban a libanoni hadseregnek többször is fel kellett vennie a harcot a közel négy éve polgárháború sújtotta Szíriából érkező szunnita szélsőségesekkel. A legtöbb halálos áldozatot követelő összecsapások tavaly augusztusban a határ menti Aarszal városában lángoltak fel. Végül a dzsihadisták elvonultak a városból, miután békemegállapodást kötöttek a vallásos szunnitákkal, túszként magukkal vittek azonban jó néhány libanoni katonát és rendőrt. Később négyüket kivégezték, és egyelőre hiábavalóak voltak a további 25 hadifogoly kiszabadítására tett kísérletek.
Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként Jordánia fokozta légicsapásait az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, miután az február elején videofelvételt tett közzé, melynek tanúsága szerint élve elégette a fogságába esett Maáz al-Kasszaszbe jordániai hadi pilótát.
Az ENSZ becslései szerint a mintegy 210 ezer halálos áldozatot szedő szíriai polgárháborúnak nagy horderejű biztonsági, humanitárius és gazdasági hatásai vannak a szomszédos Libanonra. A világszervezet adatai szerint az alig tízezer négyzetkilométeres ország több mint 1,1 millió szíriai menekültet fogadott be, ezer lakosonként 257-et.

Libanon mélységesen megosztott a szíriai polgárháború kérdésében: a síita Hezbollah és szövetségesei Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányerőit támogatják, míg a szunnita lakosság lényegében a szíriai felkelőket pártolja.
MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések