Blogger Séf ajánlata: könnyű nyári vacsora

Sárgabarack krémleves

Hozzávalók:
1 kg sárgabarack, 15 dkg porcukor, 2 db szegfűszeg, csipetnyi őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín
Elkészítés:
A sárgabarackot kimagozzuk, meghámozzuk, negyedrészét apró kockákra vágjuk. Mélyebb üveg- vagy porcelántálba halmozzuk, kb. 5 dkg porcukorral megszórjuk, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A többi barackot feldaraboljuk, és a maradék 10 dkg porcukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a fehérborral és a reszelt citromhéjjal 1 l vízben puhára főzzük, majd kicsit lehűtjük. Alaposan átturmixoljuk és kihűtjük. Hozzáadjuk a bort, a tejszínt, csipetnyi sót, és jól összekeverjük. Beletesszük a kockára vágott barackot, megkeverjük, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.

Sült hal Citromosan
6 db 40-60 dkg-os édesvízi vagy tengeri hal, ízlés szerint só, bors, köménymag, csipetnyi bors, 6 dl olaj
A mártáshoz:
6 evőkanál frissen kinyomott citromlé, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 kávéskanál olaj, 1 kis csokor finomra vágott petrezselyem
Elkészítés:
A megtisztított halat jól megmossuk, szárazra töröljük, a fél citrommal kívül-belül bedörzsöljük, a benne maradt levet a hal belsejébe nyomjuk. A halakat mindkét oldalukon négy-négy vágással beirdaljuk, a fűszereket elkeverjük, s a keverékkel bedörzsöljük a halak mindkét oldalát, úgy, hogy bőven jusson a vágásokba. Tíz percig pihentetjük, a hat dl olajat serpenyőben felmelegítjük, s a halakat mindkét oldalukon ropogósra sütjük. A megmaradt olajban elvegyítjük a mártáshoz előkészített fűszereket, hozzáöntjük a hat evőkanál citromlevet, az egészet jól elkeverjük, s ezzel a mártással megöntözzük a halakat. Petrezselymes burgonyával, citromszeletekkel körítve forrón tálaljuk.


Meggyes pite
Hozzávalók:
10 dkg rama margarin, 25 dkg porcukor, 4 tojás, csipet só, 25 dkg liszt, 2 dl tej, 1/2 csomag sütőpor, kb. 1 kg meggy
Elkészítés:
A puha margarint, 4 tojás sárgáját, 25 dkg porcukrot pici sóval jó habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a sütőport, és alaposan elkeverjük. Végén óvatosan belekeverjük a keményre vert tojásfehérjét, és zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Beleszórjuk a magozott meggyet, és lassan, közepes lángon sütjük. Megvárjuk, míg kihűl, tetszés szerint szeleteljük, majd a tetejét megszórjuk porcukorral. Tányérra helyezve vaníliás fagylalttal tálaljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések