Bevándorlás Izraelbe: Első lépések

Forrás: http://myisrael.info/
Az Alijázó számára a régi /új hazába történő megérkezés, a hazatérés pillanatai felejthetetlenek. Ezen az érzésen, még az első napok, a végtelennek tűnő, hivataltól hivatalig tartó rohangálásai, a helyi bürokráciával való találkozás sem tudott sokat tompítani. Mint mondani szokás, ha ma tennénk másként szerveznénk meg az első napjainkat. Segítségként az utánunk jövők számára összefoglaltuk, és rendszerbe szedtük a saját tapasztalatainkat. Ennek az összegzésnek az első témája “az első lépések”

Az itt felsorolt lépések tájékoztató jellegűek, a legfrissebb információk a Kormányzati Portálon, illetve a Befogadási és Beilleszkedési Minisztérium ( Miszrad Haklita ) honlapján tekinthetők meg

Legfontosabb iratok melyekre szükségünk lehet:

útlevél a bevándorlási vízummal,
származást és személyazonosságot bizonyító eredeti dokumentumokat, illetve ezeknek a Szochnuttól kapott (hitelesített) másolatai,
Továbbá szükség szerint egyéb családi állapotot igazoló okirat, és dokumentum (illetve mindezek hitelesített fordításai) pld házassági, válási, halotti anyakönyvi kivonatok, stb.
Érvényes Jogosítvány
Diplomák, valamint egyéb szakirányú végzettségeket igazoló okiratok, bizonyítványok, és azok hitelesített fordításai. (Célszerű a hivatalos fordításokat, és az eredetiséget igazoló APOSTIL pecsétet még Magyarországon beszerezni, mert az utólagos hitelesítések kissé körülményesek.(Az APOSTIL pecséttel a Magyar állam -Külügyminisztérium, Igazságügyi Minisztérium stb.- hivatalosan igazolja az okmányok, és a fordítások eredetiségét)
egészségügyi papírok (krónikus betegségek esetén korelőzményeket tartalmazó leletek, zárójelentések illetve, gyermekek esetében: oltási könyv stb.)
egészségügyi dokumentumok (krónikus betegségek esetén korelőzményeket tartalmazó leletek, zárójelentések illetve, gyermekek esetében: oltási könyv stb.) Indokolt esetben célszerű a magyarországi háziorvostól, vagy kezelő korháztól egy teljes körű „zárójelentést” is kérni.
Az iratokon kívül jó ha az útipoggyászban van néhány igazolvány kép is.

Induláskor a repülőtéren:

Hagyományosan bevett gyakorlat, hogy az indulási repülőtéren, mind Szochnut (Jewish Agency for Israel, JAFI) budapesti irodájának munkatársai, mind pedig az EL-AL képviselői kiemelt figyelemmel segítik az ÚJ Olékat az indulásnál, a csomagok feladásánál. A csomagok számára, a csomagok súlyára vonatkozó aktuális információkat a Szochnut bocsátja az Alijázó rendelkezésére.

A közelmúlt gyakorlata szerint minden új bevándorló 60 kg poggyászt adhat fel + 10 kg kézi poggyászt + 1 db laptopot vihet az utastérbe (a kézi poggyász mérete nem haladhatja meg az 55x40x20 centimétert) A csomagok egyenként nem lehetnek nehezebbek 25 kg-nál. A csomagok ellenőrzését és feladását követően – még az útlevél ellenőrzés, és a tranzitváróba történő belépés előtt – célszerű 5-10 percet várni, mert az ideig kiderül, hogy nem merült e fel valami gond, vagy probléma a feladott csomagokkal kapcsolatosan.

Érkezéskor a repülőtéren:

Megérkezéskor, (még az útlevélkezelést megelőzően) találkozik az Új Olé a Hitachdut Ole Hungaria (Magyar Alijázók Szervezete) képviselőjével, aki segítséget nyújt az első lépések megtételében. Néhány éve Korda Judith ( Telefon : 03 762-8407 E-mail:olehungaria@gmail.com ) személyében nyújtja a HOH ezt a segítséget az Alijázóknak. Ha valami oknál fogva elmarad ez a találkozó a helyi képviselővel, úgy az útlevélvizsgáló előtti helységben, egy erre a célra rendszeresített telefonon lehet kapcsolatba lépni a Bevándorlási Hivatal munkatársával.

Még az útlevélvizsgálatot megelözően a repülőtéri Bevándorlási Hivatalban (Miszrad Haklita / Immigration Office) megtörténik az új bevándorlók regisztrálása.

(Ez alkalommal történik meg a nevek héber karakterekkel való átírása. Érdemes ezzel a lépéssel kapcsolatosan előre tájékozódni, mert számos formában lehet rögzíteni egyes személyneveket)

A Bevándorlási Hivatal repülőtéri irodájában az alábbi okmányokat kapják kézhez az Alijázók:

Bevándorlási Igazolvány (Teudat Olé)
A személyi Igazolvány (Teudat Zehut) kiváltásához szükséges okirat
A társadalom, valamint az egészségbiztosítási rendszerbe történő bejelentkezéshez szükséges iratok.
A Befogadási Minisztérium Kirendeltségének ( Miszrada Haklita ) szóló iratok
A Bankszámla nyitásakor szükséges nyomtatványok
A beilleszkedési támogatás (befogadási kosár / abszorciós kosár / Szál Klita)) első összegét is ekkor kapják kézhez az Új Olék. A beilleszkedési támogatások aktuális mértékét, folyósításának ütemét, és feltételeit a http://www.moia.gov.il honlapon lehet megtekinteni.
Taxi utalvány, illetve Eilat esetében a belföldi légi járatra szóló repülőjegy.

Az útlevél, valamint a vám-kezelést követően az Új bevándorlókat a taxi elszállítja arra a címre, mely korábban első tartózkodási helyként meg lett jelölve..

Az első napok feladatai:

Az Új OLÉ számára az első lépések jelentik az első kihívást. Vannak sorrendiségében prioritást élvező feladatok, és vannak olyanok, melyek nem fontosságuk, hanem a célszerűségük sorol az elsők közé. Ilyen például a telefon kérdése. Izraelben szinte minden hivatalos, banki stb. ügyintézés során azonosításként Személyi Igazolvány számát ( miszpar /teudat/ zehut ) és a telefonszámot kérik. Ennek megfelelően, célszerű mindenek előtt egy mobilkészüléket beszerezni.

Tapasztalatok szerint az Europai (ezen belül magyarországi) kártya-független készülékeket Izraelben is lehet használni. Feltöltős kártyákat azonban izraeli szolgáltatóktól kell hozzá beszerezni. Nagyobb mobil szolgáltatók: Orange (http://www.orange.co.il) valamint a Cellcom.( http://www.cellcom.co.il) honlapjain érdemes előzetesen tájékozódni a díjtételekről.

1. Személyi igazolvány (Teudat Zehut)kiváltása.

Mindent megelőzően a személyi igazolványt (Teudat Zehut) célszerű kiváltani a Belügyminisztérium (Miszrad Hapnim) helyi kirendeltségén. Az országos személyi nyilvántartási rendszerbe már a repülőtéren regisztrálásra kerül minden OLE, – a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy kell 1-3 munkanap mire az országos adatbázisban elérhetővé válnak a Miszrad Hapmim munkatársai számára azok az adatok, melynek lehetővé teszik a Személyi Igazolvány (Teudat Zehut) kiállítását (A személyi okmány részeként ugyanezen alkalommal kerül kiállításra egy lakcímet, családi állapotot, valamint kiskorú gyermekek esetében azok személyi adatait tartalmazó dokumentum is.)

Az eljáráshoz szükséges az útlevél (a bevándorlási vízummal), a repülőtéren kapott Bevándorlási Igazolvány (Teudat Olé) Valamint a Szochnut által hitelesített valamennyi származási okirat, (melyeknek alapján az ALIA engedély kiadásra került.)

A Személyi Igazolvány ( Teudát Zehut) helyben azonnal elkészül, és kiadásra kerül.

(A Miszrad Hapnim helyi kirendeltségén szochnut által hitelesített másolatokon kívül az eredeti származási, születési, házassági okiratokat, és dokumentumokat is be kell mutatni. Ezek a dokumentumok azonban visszaadásra kerülnek. Célszerű fokozottan figyelemmel kísérni, hogy ezek a dokumentumok véletlenül se keveredjenek az irodában maradó másolatok közé. Jó tudni azt is, hogy más hatóság sem veszi el ezeket az eredeti okiratokat, az eljáró hivatal ügyintézője csak másolatot készít ezekből az iratokból..)

2. Bank-számla nyitása

Izraelben, akárcsak más országokban számos bank szolgáltatásai közül lehet választani.. A Bankok szolgáltatásai eltérőek, ezért érdemes a döntést megelőzően több bankot is felkeresni. Ezt követően szabad csak bankot választani, és annak a lakóhelyhez közeli bankfiókját felkeresni. A bankszámla nyitásához be kell mutatni a Személyi Igazolványt (Teudat Zehut) A Bankszámla Szerződés aláírását követően kérni kell a repülőtéren kapott okmányok közül annak a nyomtatványnak a kitöltését, és leigazolását melyet az elkövetkezendőkben a Befogadási Minisztérium Kirendeltségén ( Miszrada Haklita ) kell leadni.

(Fontos kitétel a bankszámlaszerződés megkötésénél, hogy házastársak esetében a bankszámla jogosultjaként mindkét fél név szerint meg legyen jelölve.( Chesbon Mesutaf) Ez az egyik feltétele a családi támogatás folyósításának.)

Néhány gondolat az pénzkezelési szokásokról. Izraelben Magyarországhoz képest nagyságrendekkel magasabb szintű a fizetési, morál. Az adott szónak, a vállalt kötelezettségeknek van valóságos értéke. Elég telefonon bediktálni a bankkártya számát például egy szolgáltatónak, ezzel megköttetett egy megállapodás, mellyel egyik fél sem fog visszaélni. A banki fedezet nagyságában adják a bankok hitel limitet. A legjobb fedezet a rendszeres bevétel (pld munkabér). Nem közvetlenül a bankszámláról történnek a havi rendszeres utalások, és a kártyával történő vásárlások értékének megfizetése. ( ez alól a csekkfizetések, valamint az adó és járulékfizetési kötelezettségek a kivételek. A hitelkártya társaságok az általuk hó közben kiegyenlített tételeket havonta egy alkalommal egy összegben veszik le a bank folyószámlájáról – általában minden hó 10 napján. A csekkel történő kifizetések elterjedtek. Sehol nincs fenntartás e fizetési móddal szemben, mert a fedezetlen csekk kibocsátása nemcsak erkölcsi, és morális, hanem keményen büntetendő bűncselekménynek minősül. A külföldön kiadott (pld magyarországi) dombor-nyomott bankkártyákkal szabadon lehet mindenütt fizetni, és az ATM automatákból kézpénzt felvenni. Nagyon sok szolgáltató bocsát ki hitelkártyát, és pontgyűjtő kártyát, melyek különféle kedvezményeket biztosítanak az igénybevevőnek – de az igaz, hogy ezekkel a kártyákkal könnyen lehet eladósodni. (A meg nem fizetett kötelezettségek miatt a bíróságok soron kívüli eljárásban, akár az útlevél bevonása mellett is dönthetnek.)

Regisztráció a társadalom, és egészségbiztosítási rendszerbe.

Fontossági sorrend szerint a társadalom és egészségbiztosítási rendszerbe való regisztráció lenne a legfontosabb lépés. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az esetek egy jelentős részében az Aliázást követően szükség van 1-2 munkanapra ahhoz, hogy az adatbázis fogadókésszé váljon az új Ole regisztrálására.

a./ Regisztráció a Nemzeti (Társadalom) Biztosító Intézet (BITUÁH LEUMI) országos adatbázisába. Az Alijázó az esetek többségében automatikusan kerül az adatbázisba, nincs szükség külön regisztrációra. Ugyancsak automatikus a családi pótlék, a különféle anyasági támogatások nyilvántartásba vétele. Azonban minden további esetben regisztrációra van szükség, ahhoz, hogy a rászorultság elve alapján minden rászoruló az életviteléhez szükséges támogatásban részesülhessen. (fogyatékkal élők, nyugdíjasok munkanélküliek, stb) Ez utóbbi esetekben a Bituáh Leumi területi ügyfélszolgálatát személyesen is fel kell keresni.

b./Regisztráció az Egészségbiztosítási Szolgáltatások (Kupát Cholim) rendszerébe. Az Egészségügyi. Törvény alapján minden belföldi illetékességű izraeli állampolgárnak regisztráltatnia kell magát egy általa kiválasztott egészségbiztosítási szolgáltatóhoz is, ( izraeli elnevezése: KUPÁT CHOLIM) A regisztráció során az országos adatbázisba rögzítésre kerül hogy az Új Bevándorló melyik egészségügyi pénztár/rendelőintézet szolgáltatásait kívánja igénybe venni az elkövetkezendőkben. A regisztrálást a nagyobb postafiókokban lehet kezdeményezni. A regisztrációhoz szükséges a repülőtéren kapott nyomtatvány, valamint a Személyi Igazolvány (Teudat Zehut) és az Ole Igazolvány (Teudat Olé). A regisztráció jelképes (néhány sékeles) összegbe kerül.

Nem közvetlenül a témához kapcsolódik, de itt kell említést tenni hogy Izraelben a Posta egy sor olyan szolgáltatást nyújt, mely magyarországi viszonylatban különféle ügyfélszolgálatok hatáskörébe van utalva. Izraelben a Posta- fiokoknak van olyan termináljuk, amelyeken keresztül különféle elektronikus adatbázisokhoz tud hozzáférni. Az előzőekben rögzített szolgáltatásokon kívül például a Postán lehet a gépjárművek átírását is intézni.

Izraelben működő egészségbiztosítási alapok/pénztárak/szolgáltatók (KUPAT CHOLIM) listája:

Clalit egészségügyi szolgáltatások
Leumit Egészségügyi Alap
Maccabi Egészségügyi Szolgáltató
Meuhedet Egészségügyi Alap

(A betegbiztosítási alapok szolgáltatásaiban nem sok az eltérés, azonban a biztosítási csomagok tartalmukban eltérőek. Érdemes még Alijázás előtt tájékozódni, s társaságok által nyújtott szolgáltatási csomagok tartalmát és azok árait illetően.)

A regisztráció során kapott nyomtatvánnyal és nyugtával ezt követően el kell menni a megjelölt egészségbiztosítási szolgáltató (KUPAT CHOLIM) lakhely hely szerinti kirendeltségére, ( a legközelebbi kirendeltség címét illetően a postán is kaphatunk felvilágosítást) A kiválasztott Kupát Cholim ügyfélszolgálatán a regisztráció, és a biztosítási díjcsomag kiválasztását követően, minden biztosított ( a gyerekeket is beleértve) mágnes-szalaggal ellátott tagsági azonosító kártyát kap. Az adatbázisba történő rögzítéssel azonnal biztosítottá válik az Alijázó.

Néhány gondolat az izraeli társadalom és egészségbiztosítási járulékokról:

A Nemzeti ( Társadalom) Biztosító (Bituáh Leumi) adó formájában gyűjti a társadalombiztosítási, valamint az egészségbiztosítási járulékokat.

Társadalombiztosítási hozzájárulás: Minden 18 évnél idősebb, izraeli állampolgár, illetve izraeli állandó lakóhellyel rendelkező lakos köteles társadalom biztosítási hozzájárulást fizetni ( a hozzájárulás legkisebb összege 151.NIS (2010.01.01) ezt azok fizetik, akik nem dolgoznak, és rendelkeznek semmi jövedelemmel) Az Új Bevándorlók az Alijázástól számított 12 hónapig nem fizetnek járulékot. ez a támogatás is része a bevándorlási kosárnak (Szál Klita) Kivételt képez, ha az Új bevándorlónak évközben egyéb jövedelme, bevétele keletkezik.

Egészségbiztosítási Járulék: A törvény által, minden belföldi illetékességü izraeli lakos köteles fizetni egézségbiztosítási járulékot.( a hozzájárulás legkisebb összege: 95 NIS, (2010.01.01.) ezt az összeget azok fizetik, akiknek nincs jövedelmük) Az Új Bevándorlók az Alijázástól számított 12 hónapig nem fizetnek járulékot. ez a támogatás is része a bevándorlási kosárnak (Szál Klita) Kivételt képez, ha az Új bevándorlónak évközben egyéb jövedelme, bevétele keletkezik.

Néhány gondolat az izráeli egészségbiztosítási rendszerről: Minden egészség-biztosító társaság saját adatbázissal rendelkezik, igy minden biztosítottra vonatkozó egészségügyi információ központilag elérhető akár laboratóriumi leletekről, akár pedig orvosi diagnózisokról van szó. Ezzel orvos váltás, vagy szakorvos felkeresése esetén is elérhető az új orvos számára a biztosított kortörténete (A személyi adatok védelme úgy érvényesül, hogy csak az (orvos) tudja megtekinteni a személyes egészségügyi adatainkat, leleteinket, akinek átadjuk az egészségügyi kártyánkat. A vizsgálatot végző orvos „lehúzza” a kártyánkat, és ezzel megkapja a hozzáférést az adatbázishoz.) Egyébiránt minden laboratóriumban van egy bank automatához hasonló terminál is, amibe ha bedugjuk az egészségügyi kártyát, akkor lekérhető a biztosított valamennyi vizsgálatának a lelete.(természetesen mindezek elektronikus úton, az otthoni számítógépünkön is elérhetők.)

Az egészségügyi szolgáltatóhoz történő regisztráció során érdemes tájékozódni az adott egészség-biztosító társaság alkalmazásában álló, vagy a társasággal szerződésben lévő szakorvosok és háziorvosok listáját illetően. (Tapasztalat, hogy külön kérésre a magyar nyelven is beszélő háziorvosok listáját is meg lehet kapni!)

Az izraeli egészségbiztosítási rendszer a szolgáltatások mértékét illetően kétszintű. Egyrészt adott egy alapbiztosítás, amit az egészségbiztosítási járulékfizetés fejében kap a biztosított. Az alapbiztosításban lévő szolgáltatásokat törvény szabályozza, akárcsak azt, hogy milyen gyógyszerek tartoznak az alapellátásba. (egészségügyi szolgáltatási kosár). Az egészségügyi szolgáltatók ezt kiegészítik különféle tartalmú csomagokkal. Ez a Kiegészítő Biztosítás, (Supplemental Insurance/bituah maslim) mely után külön díjat kell havonta a szolgáltatónak megfizetni.

Izraelben vizitdíjat is kell fizetni (háziorvosi vizsgálat után 6 NIS, korházi járó-beteg ellátás esetén 25 NIS) azonban ezt negyedévente csak egy alkalommal kell megfizetni, a közbenső vizsgálatok után nem kell fizetni. ( melyet nem közvetlenül az orvosnak kell megfizetni, hanem a bankszámlát terhelik meg ezzel a tétellel!!!!)

Befogadási és Beilleszkedési Minisztérium (Miszrad Haklita)

A beilleszkedési támogatás automatikusan jár minden új Aliázónak, azonban a folyósításához fel kell keresni (előzetes telefonon egyeztetett időpontban) a Befogadási Minisztérium helyi irodáját. A helyi adatbázisba való regisztrációhoz a a repülőtéren kapott nyomtatvány, a bankszámla nyitásáról szóló igazolás, valamint a Személyi (Teudat Zehut) és az Olé Igazolvány. (Teudat Olé) szükséges. Érdemes a megérkezés után napokban bejelentkezni, és időpontot kérni, mert esetenként pár napos (hetes) várakozásra is lehet számítani.

A Miszrad Haklita munkatársától lehet minden olyan kérdésben tájékoztatást kérni, mely a beilleszkedéssel összefügg (pld. a támogatások mértéke, ütemezése, a gyermekek iskoláztatása, nyelvtanulási lehetőségek, lakhatási támogatásik, lakásvásárlási lehetőségek, stb) A támogatás csak időarányosan jár az Új OLÉ-nak. Amennyiben az első év során eltávozik Izraelből, a folyós0tás megszakad, és csak akkor folytatódik, ha visszatérését követően ismételten felkeresi a Miszrad Hapnim helyi irodáját, és kéri a támogatás folytatását. Természetesen a távol töltött időre nem jár támogatás.

A beilleszkedés legfontosabb állomása a Héber nyelv elsajátítása. A nyelv tanulásának költsége része a beilleszkedést támogató csomagnak (Szál Klita). A Miszrad Hapnim munkatársától kapják meg az Aliázók, az ulpán (nyelvstudió) bónt is, mely egy 500 órás beilleszkedési nyelvtanfolyam költségfedezetét jelenti. Az Ulpán tandíja szintén a befogadási kosár részét képezi.
Forrás: http://myisrael.info/

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Kedves Sharon Asher!
Végigolvastam az írásodat, és szerintem nagyon kielégítő az ifnormáció amit nyújt. Talán csak egyre kennék kíváncsi, hogy az Új OLÉ megérkezés után hova megy a repülőtérről. Magyarul, hol fog lakni?
Kérlek A trustmed@t-online.hu címre válaszolj. Köszönöm
Vályi Ákos
Névtelen üzenete…
Nem talalom a blog tobbi bejegyzeset . ��
Szeretnem olvasni ,mert letelepedes elott vagyunk .Koszonettel :Judit
Névtelen üzenete…
Izraelben a lakhatás albérlet az egekben.3 hónapi kauciót kell letenni ami kb 8 10ezer sékel megfelelő összeg.Szóval kb így néz ki a képlet. Érdemes elgondolkozni kigyertek mert kb munka és albérlet arák viszonylatában nézve mar nem érdemes mert albérlet egy havi fizetésnek 70% is kiteszi!NYARALNI ÉRDEMES MEGPRÓBÁLNI de kb ennyi is az értelme ahhoz hosszú távon maradj mar nem annyira mivel lakhatás és kaja nagyon drága a fizetési viszonylatban.
Unknown üzenete…
Mar tobbszor hallottam, hogy a Klita vagy a Szochnut fenntart garzonhazakat idosek reszere! Most errol szeretnek toled hallani valamit, mert egy betwg idos parnak segitek!

Népszerű bejegyzések