Beduin

A beduinok a sivatagban élő etnikai csoportok akik nomád életformában élnek, túlnyomó részben megtalálhatóak az Atlanti óceán partján, a Szaharán keresztül a Nyugati-sivatagban, a Sinai és a Negev – arábiai sivatagban.
Izraelben a beduinok a Negevben élnek mintegy 160 000, ezen kívül, további 70 000 a Galileában. Azt mondják róluk „olyanok, mint egy fa, mélyen gyökeredzik a múltban” Színes ősi közösségről van szó.
A beduoin arab szó (badu arab szóból származik) jelentése szahara, sivatag. Ezek a beduinok a Sinai félszigetről, és a Galileában élők pedig Irakból, és Iránból érkeztek Izrael földjére. A beduin törzsek már a hetedik században jelen voltak. A 19. században Szudánból is jöttek beduinok. A beduin vándorló törzsek a múltban a sivatagot járták és juhokat, kecskéket terelgettek, a sivatagban élelmet és vizet kerestek. Napjainkban megváltozott az életmódjuk, ma már a többségük városokban él.
Galileában a letelepedett törzsek tagjai ma már nem élnek nomád életet, mert ott erre nincs lehetőségük, így többé-kevésbé beilleszkedtek. A hagyományaikat nem felejtették el, sőt ezt gyakorolják is. Híresek a vendégszeretetükről. A beduin vendéglátás a zord sivatagi éghajlaton született meg, majd átköltözésükkel a Galileába, ott folytatódott. Galileában és a Negevben sok beduin fogadót lehet találni, ahol kecskeszőrből szőtt Beduin sátrakban várják a vendégeket. A megérkező vendégeket kardamon teával, vagy finom kávéval kínálják. A sátrakban a földön szalma és beduin szőnyegek vannak, ülő alkalmatosságként színes párnák vannak elhelyezve.
Az ételek is nagyon különlegesek. A beduin vendéglátó meleg pitával, humusszal, thinával, szezonális zöldségekkel, csirkehússal, rizzsel, burgonyával finom salátákkal kínálja a vendégeket. A felszolgálás nagy beduin fém tálcákon történik. Az étkezés befejeztével mézédes süteményekkel kínálnak, közöttük van a népszerű baklava. A beduin kultúrában elsődleges fontosságot kapott a vendégszeretet. További programokkal szórakoztatják a vendégeket. Történeteket mesélnek a múltjukról, hitükről, örökségükről, életmódjukról, hagyományukról, melyet beduin zenével kísérnek.
Sharon Asher

Megjegyzések

Unknown üzenete…
Kedves Sharon, ne hagyja abba az írást sem.
A bedinokról szóló cikke nagyon hasznos. Én sokszor utazom Izraelbe és viszek keresztény turistákat, nekem nagyon hasznos lesz. köszönöm.

Nagy Erzsébet
Unknown üzenete…
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Népszerű bejegyzések