Galilea

Galilea egy nagy régió észak Izraelben. Galilea több részre van osztva, úgy mint Felső Galilea, Alsó Galilea, Nyugat Galilea, Dan terület, valamint a Libanoni hegy gerincén a Hermon hegy. Itt található még a Carmel, és a Gilboa hegy.
A Galileai hegy magassága eléri az 500 – 700 méter magasságot. Ebben a magasságban viszonylag alacsonyabb a hőmérséklet és nagyobb esőzések vannak, ennek köszönhetően nagyobb számban találhatók vadonban élő állatok. Patakok és vízesések, az utóbbiak főként Felső – Galileában találhatóak meg. Ezen a területen sok bibliai fontosságú látnivaló is található amely az idegenforgalom szempontjából nagyon fontos.
Mivel magas a csapadék mennyiség (900 – 1200mm) enyhe hőmérséklet és aránylag magas hegyeknek köszönhetően a felső Galilei régióban egyedülálló növényvilág található: tüskés boróka (Juniperus oxycedrus), libanoni cédrus (Cedrus libani), amely nagyra nő.
A galilea történelme igen érdekesen alakult az évezredek során. Salamon király galileai területeket ajándékozott Hiramnak, ezek a területek ellenszolgáltatás címén kerültek Hiram tulajdonába.
A római korban három részre volt osztva az ország, Judea, Szamaria, és Galileára.
Itt élt sokáig Jézus is az elbeszélések szerint, az Új szövetség többször tesz említést a Jézus tetteiről Galileában.
Az arab kalifátus átvette az ellenőrzést a régióban 638 –ban. Észak Galileába drúzok kerültek, kelet Galileában pedig megmaradtak a zsidók. A zsidó lakosság létszáma jelentősen gyarapodott a spanyolországi zsidók kiűzetésével. Ekkor alakult meg Cfat városa is, ide nagy számban települtek a Spanyolországból elmenekült zsidók.
A korai huszadik században-Galileában több nemzetiség is lakott, többek között: arab keresztények, arab muszlimok, drúzok, beduinok, zsidók. Kisebb számban találhatók törökök, két kisebb település is létezik ebben a térségben ahol cserkeszek is laknak.( A cserkesz vagy adige nyelv az Északkelet-Kaukázusban Oroszország három autonóm köztársaságában Kabard- és Balkarföldön Karacsáj- és Cserkeszföldön valamint Adigeföldön élő cserkesz népek nyelve. A három köztársaságon kívül a nyelvnek Oroszország más részein, Törökországban valamint a Közel-Keleten is több százezer beszélője él. A nyelvet kb. 570 000-en beszélik Oroszországban ahol írására egy módosított cirill írást használnak. Legközelebbi rokonai az egyéb északnyugat-kaukázusi nyelvek (abház, abaza, ubih).A cserkesz nyelv jellemzője, hogy rendkívül sok mássalhangzó-fonémát használ. Ragozó nyelv. forrás: wikipédia)
Ma Galileában nagy arab közösség él, valamint sokan vannak a drúzok is. A legnagyobb városok a környéken, Akko, Naharia, Názáret, Cfat, Karmiel, Shaghur, Afula, Tibériás. A Haifai kikötőváros egy kereskedelmi központ, amely ellátja az egész környéket különféle termékekkel.
Vasútvonal fut Nahariya mentén délre a Földközi-tenger partján. A fő megélhetési forrás az egész területen a mezőgazdaság és az idegenforgalom. Ipari parkokat telepítettek, amelyek további munkalehetőséget biztosítanak az ott lakóknak.
Galilea kedvelt úti cél a vakációzni szándékozó izraelieknek és a külföldi turistáknak egyaránt, akik megszeretnék ismerni ezt a tájat, és keresik szabadidős programokat és különleges gasztronómiai ételeket, szívesen megkóstolnák a drúz ételeket is, annak érdemes eljönni ide.
Számos fesztivál kerül megrendezésre az év során, különösen az őszi és tavaszi üdülési szezonban. Ezek közé tartozik az Akko Alternatív Színházi Fesztivál, az olajbogyó-szüreti fesztivál, és a zenei fesztiválok, az angol-amerikai népzene, a Klezmer, a reneszánsz és kamarazenei rendezvények.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések