Drúzok

A Karmel hegyen, felső Galileában és a Golán fennsík keleti részén 118 000 izraeli gazdag ősi kultúrával rendelkező drúz közösség él. A drúz hit a 10. században az indiai az iszlám és a görög filozófia egyvelegéből alakult ki. Az első vezetői voltak többek között Hamza Ben, és Mohammad ali al – dazrazi. A drúzok magukat Al-Muwahidun – nak hívják ez egységet jelen arabul, a szándékuk ezzel az hogy kiemeljék a monoteizmus jelentőségét. Számukra ez nagyon fontos hiszen egy istenben,valamint a lélekvándorlásban is hisznek. A megalakulások óta, a férfiak és a nők a közösségükből választják ki az úgynevezett „ukal” vallási vezetőjüket, aki elsősorban erkölcsi életmódra tanítja a közösséget, tiltják az alkoholfogyasztást, és a szerencsejátékokat, sok zarándok ünnepet tartanak.
A drúzok nagyon lojálisak a az Izraeliekkel szemben. A falvakban szinte mindenütt lehet látni Drúz és izraeli zászlót. A drúz fiatalok részt vesznek az izraeli katonai szolgálatban.

Ennek az etnikai kisebbségnek ősi hagyományához tartozik a vendég szeretett. A turistát mindig örömmel fogadják, ha az utcáról betérve meg szeretné nézni a drúz otthonát, kávéval és süteménnyel is megkínálják a látogatót. Ezek a falvak az elmúlt években nyitottabbak lettek, szeretettel fogadják a vendégeket. Egyes falvakban etnikai turizmust fejlesztették úgy mint, Usfiya, és Daliat El – Carmel – ben. A program része az ide látogatókkal megismertessék a drúz kultúrát, a kézművességet, az ételkülönlegességeket, és a drúz életmódot. A Deliat El – Carmel fő utcáján számos üzletek kínálják portékájukat, több tucat étterem is van, amelyekben finom drúz ételeket lehet megkóstolni. Valódi drúz pékségek kínálják a frissen sütött péksüteményüket, a híres pitát, olívaolajat, és olajbogyókat, a helyben készített labaneh sajtot, és az elmaradhatatlan különböző ízű baklava tésztaféléket.
A Carmel hegyen található a Usfiya falu amely szintén híres a vendégszeretetéről. A drúz falu megnyitotta kapuit a turisták előtt, de közben megőrizte a hagyományos drúz életstílust. A látogatok, bepillanthatnak az ott lakók mindennapjaiba. Sétálhatunk a falu régi festői környezetű szűk utcáiban, központban találhatunk egy bazár sort, amely nagyon érdekes. A közelben éttermek, vannak, az utcán érezhető főszeres ételek illata. Nem messze innen van egy kis olajbogyó préselő üzem, itt megismerkedhetünk olívaolaj készítésének módjával.
Usfiya egy jó kirándulási pont a természet kedvelőknek is.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések