Növekszik az Izraelbe kivándorló ukrajnai zsidók száma



Több száz ukrajnai zsidó menekült Izraelbe a volt szovjet köztársaságban növekvő feszültség következtében - jelentette a Háárec című izraeli lap.
Előzetes adatok szerint április eleje óta az izraeli bevándorlásügyi minisztériumban több mint 250 új ukrajnai bevándorlót regisztráltak.

A minisztériumi hivatalnokok szerint jelentős növekedésről van szó, amely azonban a régóta tartó izraeli diplomatasztrájk múlt heti befejeződésével is összefügghet. Az idei év első három hónapjában 557 új ukrajnai bevándorlót regisztráltak, ami 43 százalékos növekedésnek felel meg az elmúlt év hasonló időszakához képest.
Bilana Sakar, a Jewish Agency munkatársa szerint az újonnan érkezettek főként Odesszából, Dnyipropetrovszkból, Harkivból és a Krímből jöttek. A repülési naplók azt jelzik, hogy ez az irányzat tartós. Az áprilisi adatok szerint Kijevet is növekvő számban hagyják el a zsidók. Pontos előrejelzést azonban nehéz lenne adni.

Ha ukrajnai állampolgárok Izraelbe akarnak bevándorolni, bizonyítaniuk kell zsidó gyökereiket. Az izraeli visszatérési törvény szerint az illetőnek legalább egy zsidó nagyszülővel kell rendelkeznie. Az elmúlt években évente mintegy 2 ezer ukrán zsidó vándorolt be Izraelbe.

Becslések szerint az ukrajnai zsidó közösség jelenleg mintegy 200 ezer főt számlál a több mint 45 milliós össznépességben. A 90-es évek kezdete óta 340 ezer ukrán zsidó telepedett le Izraelben.

Zsidó intézmények világszerte aggódnak jobboldali radikális és antiszemita erőknek az új átmeneti ukrán kormányban való részvétele miatt. A Jobb Szektor mellett a kormányban még egy szélsőséges jobboldali szervezet, a Szabadság (Szvoboda) párt is képviselteti magát.
Forrás: MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések