Bizánci monostort tártak fel Izraelben





Az 1500 éves komplexumot és a padlózatát fedő ép mozaikot a Negev-sivatagban, Hura falu közelében találták meg, Izrael déli részén.
Az imatermet és az étkezőt részletes mozaikkal dekorálták ki, mely geometriai mintákat, leveleket, virágokat, korsókat, kosarakat és madarakat ábrázol.

A csempék évszázadok elteltével is megőrizték élénk kék, vörös, sárga és zöld színüket. A padlódekoráció többek között görög és szír leírásokat ölel fel, melyekben a történészek számára hasznos információk rejtőznek: többek között a monostor apátjainak neve (Eliyahu, Nonus, Solomon és Ilrion), illetve az egyes mozaikok lefektetésének pontos dátuma a Kr.u. 6. század második felében.

A monostor nyugati szárnyában négy helyiséget találtak, melyeket fehér mozaikkal díszítettek. Kerámiakorsók, főzőedények, kratérek (ókori görög füles edény), üvegedények és érmék is előkerültek a romok között.

A felfedezésre leletmentési ásatások során került sor egy útépítésnél. A szakemberek a monostor áthelyezését tervezik, beleértve mozaikjait is. A leletmentési ásatások mindennaposnak számítanak az Izraelhez hasonló gazdag régészeti helyszíneken, ahol az építkezések vagy fejlesztések befedhetik, illetve károsíthatják a rejtett romokat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések