Izrael és szövetségesei elítélik a Fatah kibékülését a Hamásszal



Videón is megnézhető a hír: http://hu.euronews.com/2014/04/24/izrael-es-szovetsegesei-elitelik-a-fatah-kibekuleset-a-hamasszal/
Elmarad az izraeli-palesztin béketárgyalások jövő heti fordulója, miután szerdán békét kötött egymással a Hamász és a Fatah.
A két palesztin szervezet nyolc éve került szembe egymással, azóta mindketten a palesztinok kizárólagos képviselőjeként lépnek fel. Legutóbb egy éve békültek ki egymással.
Izrael és szövetségesei továbbra is terroristaszervezetnek tekintik a Hamászt.
- Amikor próbáljuk újrakezdeni a tárgyalásokat a palesztinokkal, Abu Mazen palesztin elnök mindig újabb feltételekkel áll elő, amelyekről ő is tudja, hogy nem teljesíthetjük. Most Izrael helyett ő a Hamásszal kötne békét. Pedig választania kell: a kettő közül csak az egyik lehetséges” – magyarázta Mahmúd Abbász palesztin elnök arab nevét emlegetve Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ifjú osztrák külügyminiszternek, Sebastian Kurznak.
Az izraeli és nyugati aggályok ellenére a palesztinok örülnek a békülésnek. Ramallahban, a Fatah székhelyén és a Hamász által irányított Gázában is a két országrész újraegyesítését remélik.
- Boldog vagyok, hogy megbékélnek, remélem, folytatják a haza mindkét felének egyesítését, és véget vetnek a palesztinok szenvedéseinek Gázában és Ciszjordániában – nyilatkozott egy ramallahi férfi.
Egy gázai fiatal a Hamász elnökének házánál pedig azt mondta, régóta várnak a megbékélésre. “Eddig két külön állam létezett, az egyiknek Ramallahban, a másiknak itt, Gázában volt ak központja. Nincs ez így jól, mi egy nép vagyunk – tette hozzá.
A Mahmúd Abbász vezette Fatah és az Iszmail Haníje-féle Hamász sokadszor köt békét.
Ezúttal is abban egyeztek meg, hogy egységkormányt alakítanak, és néhány hónapon belül választásokat tartanak.
A helyzet azért is bonyolódik, mert Izrael csak a Fatahhal tárgyal.
Copyright © 2014 euronews

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések