További huszonhat, terrortevékenységért bebörtönzött palesztin arab szabadul


Egy miniszteri különbizottság vasárnap jóváhagyta a július 28-án Binjamin Netanjáhu miniszterelnök által kezdeményezett gesztus második ütemének végrehajtását, 26, gyilkosságért elítélt palesztin arab szabadon engedését, akik összesen 27 izraeli meggyilkolásáért felelősek.

A különbizottság élén Binjamin Netanjáhu miniszterelnök állt, tagjai Mose Jáálon honvédelmi, Cipi Livni igazságügy, Jáákov Perri tudomány- és technológiaügyi és Jichak Aharonovics belbiztonsági miniszterek voltak.

A gesztussal a Netanjáhu-kormány az amerikaiak által erősen szorgalmazott béketárgyalásokat kívánta „megolajozni”.

A Palesztin Önkormányzat, felismerve az Izraelre nehezedő amerikai nyomás mértékét, a tárgyalások feltételeként kötötte ki 104 olyan palesztin elítélt szabadon engedését, akiket az 1995-ös Osloi Egyezmény előtt ítéltek el.

Vasárnap reggel egy igazságügyi miniszteri bizottság elutasította Orit Struck képviselőnő (Hábájit hájehudi párt) törvényjavaslatát, amely megakadályozta volna a terroristák szabadon bocsátását. Öt miniszter a Hábájit hájehudi (élén: Naftali Bennett) és a Jiszráél Béjténu (élén: Avigdor Lieberman) pártokból a javaslat mellett, míg nyolc miniszter a Likud (élén: Binjamin Netanjáhu) és a Jés Atid (élén: Jair Lapid) pártokból ellene szavaztak.

A 104 palesztint négy, egyenként 26 fős csoportban engedik szabadon. Az első csoport augusztus 13-án szabadult, míg a másodikra kedden este kerül sor.

A Börtönhatóság a hatályos szabályok szerint 48 órával a szabadon engedés előtt, vasárnapra virradóra közzé tette a 26 terrorista nevét, akik közül 21 a Nyugati Part, 5 a Gázai-övezet lakosa.

A Börtönhatóság egyúttal értesítette a szabadon bocsátandók által meggyilkoltak családtagjait is.


A leghosszabb ideje fogva tartott terrorista 28, a legrövidebb időt töltött 19 évet töltött izraeli börtönben.
Halmos László

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések