Megjelent az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt IzraelIzrael képviselői húsz hónapnyi bojkott után megjelentek kedden az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt, és részt vettek e jogok izraeli helyzetéről tartott ülésen abban a reményben, hogy megszűnik, amit a szüntelen bírálatok miatt Jeruzsálemben elfogultságnak tartanak.

"Nem volt könnyű döntés" - mondta felszólalásában Eviatar Manor nagykövet, aki szerint az tükröződik benne, hogy "Izrael vállalja az ENSZ határozatainak és az emberi jogoknak a tiszteletben tartását". Leszögezte ugyanakkor, hogy "véget kell vetni Izrael méltánytalan kezelésének".

Nican Saj izraeli főügyész-helyettes az hangsúlyozta, hogy Izrael "nyitott az építő bírálatra".

Izrael 2012 márciusa óta bojkottálja a tanács munkáját, mert a véleménye szerint a testület elfogult vele szemben, mert aránytalan teret ad a palesztinokkal kapcsolatos politikája kritikájának.

A keddi, félnapos vitára 76 ország képviselője jelentkezett felszólalónak, elsők között a palesztin nagykövet, aki köszönetet mondott azoknak, akik visszahozták Izraelt. "Azt hiszem, Izrael csak a nyomás nyelvén ért" - jelentette ki Ibrahim Hraisi.

A Háárec című izraeli napilap hétfői cikke szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök elsősorban az amerikai és német diplomáciai ösztökélés hatására döntött a tanáccsal való kapcsolatok rendezése mellett.
Forrás: MTI 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések