Előrenyomult a hadsereg a Golán-fennsíkon


A kormánycsapatok rövid idő után ismét átvették az ellenőrzést Az el-Kuneitra városánál lévő átkelőhely szíriai oldalán.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők visszafoglalták a Golán-fennsíkon, a Szíria és Izrael közti tűzszüneti vonalon, el-Kuneitra városánál lévő átkelőhely szíriai oldalát, amely rövid időre a szíriai felkelők kezére került közölték az izraeli médiában.

Csütörtökön a szíriai felkelés történetében először a felkelők elfoglalták az izraeli és szíriai erők közötti választóvonal egyetlen, ENSZ-felügyelet alatt álló átkelőhelyét, de a kormánycsapatok rövid idő után ismét átvették az ellenőrzést annak szíriai oldala felett az ynet, a Jediót Ahronót című izraeli lap internetes portáljának beszámolója szerint.

Ez az átkelőhely számít a Golán-fennsíkon a szíriai rezsim legfontosabb jelképének. Izraeli katonai források előzőleg azt mondták, nagy változást jelentene, ha az átkelőhely a lázadók kezére kerülne. El-Kuneitra városában tovább folynak a csaták - tették hozzá izraeli források.

Csütörtök reggel előzőleg aknákkal lőtték az ENSZ el-Kuneitránál lévő katonai támaszpontját néhány száz méterre az izraeli és szíriai erőket elválasztó kerítéstől egy ENSZ-békefenntartó katona sebesülését okozva. Az izraeli hadsereg arra utasította a Golánfennsíkon dolgozó gazdákat, hogy maradjanak távol a választóvonaltól.

Név nélkül nyilatkozó izraeli vezető tisztségviselők kedden azt mondták, jobb lenne az al-Kaida uralma Szíriában, mint ha Bassár el-Aszad szíriai elnök legyőzné a lázadókat. A nyilatkozók úgy vélekedtek, hogy ha Aszad túlélné a lázadók elleni harcokat, és tovább irányítaná Szíriát, akkor az eddiginél is nagyobb függésbe kerülne Irántól, az pedig megerősítené Irán Izraelt fenyegető hatalmi helyzetét, Szíria, Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet kapcsolatát.

Jeruzsálemben azt mondták, hogy csak egy ország, Irán jelölte meg céljaként Izrael elpusztítását. Aszad egyet jelentene Iránnal, s ezért minden más hatalom előnyösebb lenne Izraelnek, még akkor is, ha az al-Kaida vagy a szélsőséges iszlám uralná Aszad helyett Szíriát. Minden jobb lenne egy meggyengült Aszadnál, aki lényegében Irán bábjaként működne a térségben - állítja honlapján az izraeli katonai rádió.
Forrás: MTI |

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések