Az etióp zsidóság végleg visszatér őshazájába, Izraelbe

Forrás: / MAZSIHISZ


Izrael augusztusban az utolsó falasákat is átköltözteti a zsidó államba

Az etióp zsidó közösség utolsó csoportjai a nyár végén költöznek át a zsidó államba. A Szochnut Izrael északi részén már kialakította számukra a fogadóközpontokat, valamint az etióp kormánnyal egyeztet.


etiopzsidok.jpg
Az etióp Gondar városában lévő tábor korábban az Etióp Zsidóság Észak-Amerikai Konferenciájának felügyelete alatt állt, azonban július után már nem lesz rá szükség, mondta Misha Galperin, a Szochnut nemzetközi fejlesztési osztályának vezetője. „A küldetés véget ért.”

Az Izraeli Belügyminisztérium felkészítette azt a körülbelül 2000 fős, még Etiópiában lévő falasa közösséget, akik száz évvel ezelőtt áttértek a kereszténységre.

„Az út vége” elnevezésű, Szochnut által szervezett program keretében két évvel ezelőtt láttak neki, hogy befejezzék az etióp zsidók évtizedek óta tartó bevándorlási programját és bezárják a Gondar-i bázist. „Az emberek ünnepelnek és örülnek, hogy sikeresen ér véget a zsidó történelem egyik különleges fejezete. Szeptemberig minden, a követelményeknek megfelelő falasa Izraelben lesz. Azon kevesek, akik Gondarban maradnak, további segítséget kapnak” – mondta Galperin.

A Nemzetközi Keresztény-Zsidó Társasággal közösen működtetett Gondar-i bázison az etióp zsidók héberül tanulnak, egészségügyi oktatásban vesznek részt, és minden olyan tudnivalóval ellátják őket, amely felkészíti őket az izraeli életre.

Az elmúlt évtizedekben 120.000 etióp zsidó vándorolt Izraelbe, ahol közülük jelenleg még hétezren élnek a Szochnut bevándorló-központjaiban.

Dési Tamás fordítása

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések