Aszad és Amerika elleni összefogásra szólít fel Zavahri


Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője felszólította a szíriaiakat, hogy egyesüljenek Bassár el-Aszad elnök megdöntésére, és hiúsítsák meg az Egyesült Államok tervét, hogy kliensállamot hoz létre Szíriában Izrael biztonságának védelmében.
A 22 perces hangüzenetben, amely Izrael állam megalapításának 65. évfordulójához igazítva, csütörtökön került fel iszlamista honlapokra, Zavahri kijelentette, hogy a palesztin kérdés megoldásának egyetlen útja a dzsihádon (az iszlám szent háborúján) keresztül vezet.

"Levante (Közel-Kelet) oroszlánjai, egyesüljetek e dicsőséges cél körül, és emelkedjetek felül szektás megosztottságotokon" - mondta üzenetében az al-Kaida vezetője. "Amerika, ügynökei és szövetségesei azt akarják, hogy miután saját véreteket, gyermekeitek és feleségeitek vérét ontjátok a bűnös Baasz párti rezsim megdöntéséért, egy irántuk lojális kormányt hozhassanak létre (Szíriában) Izrael biztonságának védelme érdekében" - tette hozzá.

A francia hírügynökség szerint Zavahri a Szíriában harcoló dzsihádista csoportokhoz intézte üzenetét. Az al-Kaida vezetője egyebek közt arra szólította fel őket - idézi az üzenetből az AFP -, hogy "ne hagyjanak fel harcukkal, amíg létre nem jön a Közel-Keleten a kalifátus visszaállításán munkálkodó iszlám állam".

Ajman az-Zavahri hangüzenete egy nappal azután került nyilvánosságra, hogy a szíriai kormányerők háromheti ostrom után visszafoglalták a lázadóktól a libanoni határ közelében fekvő, stratégiai fontosságú Kuszeir városát.

Az üzenet megjelent a Mujahideen al-Ansar honlapon, amely rendszeresen közli az al-Kaida vezetőinek nyilatkozatait. Mivel azonban Zavahri említést sem tesz Kuszeir visszafoglalásáról, a felvétel a Reuters hírügynökség szerint még a város több mint két hete kezdődött végső ostroma előtt készülhetett.

Zavahri - aki azután lett a terrorszervezet vezetője, hogy egy amerikai kommandó 2011 májusában végzett elődjével, Oszama bin Ladennel - az üzenetben Iránt is bírálta Aszad szíriai elnök támogatásáért, kijelentve, hogy a szíriai konfliktus "feltárta Irán csúf arcát". A szíriai hadsereg erőinek oldalán az Irán által támogatott libanoni Hezbollah több ezer fegyverese vett részt Kuszeir szerdán befejeződött visszafoglalásában.
Forrás: MTI |

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések