Modern izraeli irodalom



Yosef Haim Brenner

Joszéf Haim Brenner (1881 - 1921 Ukrajna) vallásos családban nőtt fel.
Fiatalon csatlakozott a Bund, a zsidó szocialista mozgalomhoz, majd később cionista elveket vallott. Később ezeket a cionista gondolatokat 1900-ban kiadta könyv formájában.

Az orosz hadseregben három éven szolgált az az orosz-japán háborúban.
A háború alatt megszökött Londonba barátok segítségével.
Sikerült munkát találnia egy nyomdában, mint betűszedő, ahol héber kiadványokat szerkesztettek.
1909-ben Emigrált Erec Izraelbe.
Brenner kezdetben Haderán dolgozott, mint mezőgazdasági munkás majd később középiskolában tanított héber nyelvtant és irodalmat.
évekkel később Jaffa városába költözött.
Brenner Esszéista, kritikus, a kommentátor, fordító, író és költő volt.
A maga idejében Erec Izrael legkiemelkedőbb irodalmi alakja, ennek a pozitív hatása még Európában is érezhető volt a héber irodalom művelői között.
Brenner, 1921-ben kifejtette véleményét megölt arab lázongókkal kapcsolatban, ami látszólag paradox. Egy lelkes cionista, aki szenvedélyesen ösztönözni a bevándorlást heves kritikusa volt a politikai életnek és a cionizmusnak egyaránt.
A becsületes pesszimista természetű ember, akinek prózája mégis vallja a hitet, művészi igazságot ott, ahol minden más nem sikerült.
A Brenner írásiban, az életben soha véget nem érő nehézségek és katasztrófák jelennek meg . A létért való küzdelem és menekülési vágy egy olyan világból, ahol sötétség, és a halál uralkodik.

Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések