Marokkói henna (eljegyzés)

Marokkói henna (eljegyzés)
Ősidők óta e szertartás szerint kelnek egybe az Izraelben elő Marokkói zsidó fiatalok. A henna eljegyzés régen a szülői háznál kezdődött. Ma mar nem így van, ahogy változik a világ úgy változnak a szokások is. Ma már általában külön rendezvény termekben történik a henna szertartás.
A szertartás a hagyomány szerint boldogságot, és gazdagságot hoz az ifjú pár számára.
Az eljegyzés a következőképpen történik:
A leendő ifjú pár a ház ajtajában marokkói népviseletbe öltözve (a ruha színe itt zöld) várja és fogadja a vendégeket. A meghívottak természetesen ajándékokkal érkeznek, amit csak később az est folyamán adnak át a leendő párnak.
A vendégeket a megterített asztalokhoz invitáljak, és amikor már mindenki megérkezett, elkezdődik a ceremónia, amely a régi időket idézi fel.
A teremben fáklyákat gyújtanak, hogy fényes legyen a fiatal pár élete, és mindenki, aki teheti, marokkói népviseleti ruhákba öltözik. A ruhák szélein az arany szín a gazdagságot jelképezi. A ruhák kézelőjén fehér keretbe foglalt apró tükrök vannak, ezek a jelképek úgyszintén a gazdagságot, az egyetértést jelképezik. A ruhák zöld és bíbor színei a szerelmet és a hosszú életet ábrázoljak.
A vendégeket vacsorával kínáljak, eközben a zenészek halk marokkói zenét játszanak.
A vacsora után megkezdődik a hamisítatlan marokkói buli!
A fiatal pár a vacsora után bordó ruhát ölt. A terem úgy van feldíszítve, mintha Marokkóban lennénk. A terem sarkában állítottak fel egy Marokkói sátrat.
A terem másik végén már felsorakoztak a beöltözött fiatalok. A sor elején két hintó,
elsőben a lány a másodikban a fiú ül, mögöttük a tömeg. A két hintót megemelve két - két fiú, elindulnak körben a teremben. A tömeg vonul utánuk énekelve, és a felemelt kezekben tálakat visznek, a tálakban édes cukorkák, sütemények,
megérkezve a sátorhoz, a leendő párt bekísérik a sátorba.
A vendégek egyenként odamennek a párhoz, odaadják az ajándékokat, a tálakat lerakjak a sátor elé, ezzel is szeretnék szimbolizálni a jókívánságukat, hogy édes és boldog legyen az ifjú pár élete.
Majd jön a várva várt pillanat, a sátor közepén van egy tál, abban a henna, (ez egy zöld növényi massza), amit a lány anyukája a lánya majd a veje tenyerén ken szét. Természetesen a vendégek is szeretnének kapni a tenyerükre a hennából.
Mindenki szeretne odajutni a párhoz, mert ők osztogatják hennát. Még én is kaptam belőle egy keveset a tenyerembe.
Ez a lényege a Marokkói henna szertartásnak, ezzel pecsételik meg az eljegyzésüket.
Az eljegyzés végén Marokkói teáskannából mindeniknek töltenek mentás teát, és ezt mondják egymásnak "LO HAJIM" az életre!
A ceremónia végén elkezdődik a hajnalig tartó Marokkói zenés buli, és mindenki táncol, és mulat az ifjú párral.

Fotók : Asi












Megjegyzések

Népszerű bejegyzések