„Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország!” – Nagykorú lett a Zsidó Nyári Fesztivál

Mazsihisz

Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató beharangozója az idén felnőtt férfikorba érett XIII. Zsidó Nyári Fesztiválról
Komoly-és könnyűzenei koncertek, irodalmi estek, kiállítások, színházi produkciók szerepelnek a hazai és nemzetközi sztárokat felvonultatót rendkívül gazdag és színvonalas programban.


Szimbolikus születésnapra invitáljuk Önöket: felnőtt korunkat elérve, éppen most 13 éves a Zsidó Nyári Fesztivál. Törvényeink szerint a fiú 13 éves korában, vagyis a barmicvóval vallási értelemben felnőtté válik.

Vagyis érthető, ha az idei reprezentatív eseményeket –a szervezők nevében – emelkedett lélekkel szeretném ismertetni. 13 éve Budapesten a nyár vége, a kora őszi idő sokkal színesebb, tartalmasabb, mint korábban volt. Ennek nyilvánvaló oka, hogy 1998 óta itt rendezzük meg a Zsidó Nyári Fesztivált, tartalmát tekintve zsidó kulturális és művészeti hetet.

A magyar zsidóság - az emancipáció óta - szerves része az egyetemes magyarságnak, s ha volt is idő, amikor ezt bizonyos politikai erő kétségbe vonta, éppen az érintettek cáfolták ezt a leghatározottabban és cáfolják ma is. Méghozzá a szellem erejével, az értékes alkotások felmutatásával. S ha mostanában újra akad eltorzult ideológia, amely - téves igyekezettel - hasonlítani igyekszik a múlt kudarcot vallott programjához, annak feleletül készséggel ajánljuk a Zsidó Nyári Fesztivál rendezvényeit.

Az ideit is. Ezek a rendezvények egyként magyarok és zsidók, mint ahogyan európaiak is és világszínvonalúak. A fesztivál az egy-gyökerű kultúra, a tolerancia, a barátság, a humanizmus és a szolidaritás tökéletes kifejezője.

Budapest ezen a nyári fesztiválon ismét és tovább gyarapodik, miközben felcsillannak régi művészeti és kulturális értékek is. A látogatók, az előadások vendégei és a szabadidős programok résztvevői - hű és mélyebb benyomást szerezhetnek így a befogadó magyar világ értékeiről - ezt se feledjük el.

Ahogyan a XIX. század végétől a zsidóság progresszív szerepet játszott az iparban, az urbanizációban, ugyanúgy teremtő alkotó társ volt a tudományban, a képző- és iparművészetben, az irodalomban. Erre a csodálatos egységre a XXI. században is ügyel a zsidó közösség és rendezvényein, - például ezen a fesztiválon - soha nem feledi ezt a harmóniát.

Már a hivatalos augusztus 29-i megnyitó előtt, augusztus 26-án a Fesztivál jegyében nyitja ki kapuit a Dohány utcai zsinagóga.

Fellépnek a balkáni zsidó, a délszláv, és a cigány népzene kiválóságai - a Boban Markovics Orkestar. A csoda gyereknek számító Marko Markovics ma a kontinens legnépszerűbb rézfúvósa. Apjával, Boban-nal előadott játékuk, igazi zenei különlegességeknek számít. Minden jel arra utal: zsúfolt bel térben adják majd elő a Kustorica-filmekből is jól ismert, egészen kivételes hangzású, magas hőfokú műsorukat. A közönség tehát igazi, vérbeli, örömzenét hallhat majd.

A hivatalos megnyitón ugyancsak a Dohány utcai zsinagógában augusztus 29-én, elegáns és méltó ünnepet tartunk: Bár Micvó örömünneppel köszöntjük a fesztivál 13. születésnapját. Fellép Shai Abramson izraeli kántor, s véle két rangos kollegája, a magyarországi Fekete László, és az amerikai Sándor György. Hozzájuk csatlakozik a Judrom Klezmer Gipsy Band és vendégként (a HIT Gyülekezetének kántora) Balogh Ferenc is meghívást kapott.

A következő nap estéjén újabb csoda vár a Dohány utcai zsinagóga nézőire. A 100 Tagú Cigányzenekar zsidó alkotók örökzöld dalaiból, operettjeiből, és filmzenéiből ad feledhetetlennek ígérkező bemutatót. Az összeállítás címe: "Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország!". Ez a dallam - amely a Hamburgi menyasszony című operett egyik betétdala - Bartók Béla által vált világhírűvé, hiszen Concertójában a honvágy motívumaként hangzik fel. Azok, akik ezt a színtiszta nacionalista nótát oly odaadással éneklik mostanában, nyilván nem tudják, hogy a zeneszerző Vincze Zsigmond és a szövegíró Kulinyi Ernő egyaránt zsidó volt. Magyar zsidó, nekik csak zsidó. Hát most a 100 Tagú Cigány Zenekar elmuzsikálja majd a színtiszta igazságot. A különleges koncert szólistái Homonnay Zsolt és Polyák Lilla lesznek.

A fesztivál szervezői minden évben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy új színek is szerepeljenek a palettán, ezért az Uránia Nemzeti Filmszínházban első alkalommal rendeznek életmű koncert sorozatot az egyik legnépszerűbb magyar előadó-zeneszerző, Dés László műveiből.

Dés László alkotóművészi pályája olyan gazdag, hogy műveinek csak a teljesség igénye nélkül lehet teret adni. A hat koncerten olyan előadók tolmácsolásában hangzanak fel szerzeményei, mint Snétberger Ferenc, Somló Tamás, Udvaros Dorottya, Oláh Ibolya, Szalóki Ági, Póka Angéla vagy Geszti Péter. A sorozat egyik különleges estje lesz a Szó és zene című koncert, amelyen a magyar irodalom legkiemelkedőbb alkotói, Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, Spiró György és Závada Pál olvasnak fel írásaikból, amelyekre Dés László, Dés András és Barcza Horváth József fog improvizálni.

Nem hagyható ki a Zsidó Nyári Fesztivál további kiemelkedő eseménye, amelynek keretében Csákányi Eszter Kurt Weill és Bertold Brecht hallhatatlan dalait adja elő. E nagyszabású színházi esemény egészen páratlan és újszerű zenei és dramaturgiai formában jelenik meg: zongorán közreműködik a virtuóz Darvas Ferenc, míg harmonikán a kitűnő Ernyei László játszik.

Hernádi Judit a fesztivál egyik sztárja. Önálló estjén - a Good Afternoon zenekarral közösen - gyönyörű szerelmes dalokat, örökzöldeket ad elő. Estje vendége lesz Pálinkás Gergely zenekarvezető mellett Heilig Gábor, aki nagyszerűen zenél és énekel.

A külföldi vendégművészek közül kiemelném a tengerentúlon milliós rajongó táborral rendelkező ortodox rapper és reggae énekes, Matisyahut, aki szeptember 5-én ad először koncertet Budapesten, a Syma Csarnokban. Ő minden bizonnyal a rock történetének első ortodox sztárja, aki általában klasszikus öltözetben, fekete öltönyben, fehér ingben és kalapban járó fiatal előadó bibliai üzeneteket ad át lüktető reggae ritmusban. Véleménye szerint a rastafarinak és a zsidó vallásnak vannak közös vonásai. Bob Marley például rendszeresen idézett a Bibliából.

Nagy öröm számunka az izraeli Beer-Sheva Színház vendégjátéka. Edith Piafról szóló előadásukat szeptember 1-jén mutatják be az Uránia Nemzeti Színházban, Yonit Tobival a címszerepben, aki 2009-ben az Év színésznője díját kapta Izraelben.

Az öt csillagos programok közé tartozik Horgas Eszter estje: "A tangó világa", a Class Jazz Band közreműködésével. Felfokozott érzelmek és határtalan szenvedély jellemzi e dalokat. Ma újra divat a tangó ahol a zenei bravúrokat a tánc meglepő ritmusai egészítik ki. Horgas Eszter világa közel áll a fesztivál közönségéhez, s erről a régi sikerek és vastapsok ugyancsak tanúskodnak.

A magyar főváros, a budapesti közönség szereti a zsidó kultúrát. A kölcsönös tisztelet vezetett el oda, hogy az idei programokban szereplő művészek, teljes odaadásukkal fordulnak a rendezők és a szervezők igyekezete, ars poeticája felé. Ahol az igényesség, a derű, a nívó, a méltóság párosul a tehetséggel és az invencióval, ott semmilyen körülmények között nem maradhat el a taps, az elismerés.

Ezek a belső tartalmak 2010-ben is jelen vannak, azaz joggal számítunk a látogatók érdeklődésére, a megbecsülésre.

A budapesti Zsidó Nyári Fesztivál immár helyet kapott a hasonló európai szakmai programok rangsorában. Ebben szerepet játszik egy egészen sajátos kínálat. Egy helyszín, ahol a kiegészítő rendezvények sora teszi csillogóbbá az eseményeket: ez pedig a Gozsdu udvar. Itt, ebben a sajátos, hangulatos épület együttesben alkalmi könyvüzletek, előadások, vitaműsorok, értelmiségi találkozók várják a kíváncsi érdeklődőket.

A fesztivál kiemelt helyszínei közé tartozik a Rumbach utcai zsinagóga, ahol koncertek, dalestek hallhatóak. Többek között az izraeli Tafillalt Együttest hallhatják, amely a világhírű magyar zeneszerző, André Hajdú műveiből állította össze programját. Valamint a neves fiatal svájci énekesnő, Barbara Fuchs dalestjét is jó szívvel ajánlom, akinek muzsikus partnere világhírű basszistánk lánya, Polgár Judit lesz. A rendhagyó programjainkat gazdagítja Kárászy Szilvia Kabbala a művészetben című estje, amelynek témája a kabbala megnyilvánulása a zenében, képzőművészetben és irodalomban. Ehhez kapcsolódik Kárászy Szilvia kabbalista festményeiből összeállított tárlat is, amelynek szintén a Rumbach zsinagóga ad helyet.

A kapcsolódó rendezvénynek tekinthetjük a Budapesti Kamara Színház stúdiójában Nádas Péter Találkozások című kamaraelőadását, továbbá augusztus 29-én a Karinthy Színház A Bermuda háromszög botrány című produkcióját.

A bőség zavarában nagy figyelmet kívánunk adni a képzőművészet rendezvényeinek is, a Szlovák Intézetben Chatam Sofer Metamorfózisa címmel a pozsonyi zsidó temető történetét ismerhetik meg képekben, a Budapest Galériában Gáti György fotóművész Érzék című tárlata kap helyet, a Ráday Galériában pedig Révész László László képzőművész festményeiből nyílik kiállítás.

Bár sajnálatos kisebb számban, de idén sem hiányoznak fesztiválunkból a vidéki helyszínek. Augusztus 22-én rendezvényeink prológusaként a Tiszafüredi Zsidó Kultúra Napja zajlik a zsidó kultúra és gasztronómia jegyében. Sztárvendég az idén 20. jubileumát ünneplő Budapest Klezmer Band, akik szeptember 5-én már Debrecenben képviselik a Zsidó Nyári Fesztivált. Európa Kulturális Fővárosa, Pécs számára is fontos esemény fesztiválunk, ezért kapott meghívást a fiatal hegedűművész, Korcsolán Orsolya, aki muzsikus partnereivel augusztus 30-án lép közönség elé a pécsi zsinagógában.

Idén új helyszín a Budai Zsinagóga a Frankel Leo utcában, ahol két koncertet is tartunk.

Viszontlátásra jövőre a 2011-es Zsidó Nyári Fesztiválon itt Budapesten, a Zsidó Negyedben!"

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések