Nahariya

Nahariyát 1934-ben alapították, mezőgazdasági településként, Haifától 30 km-re északra, a Földközi tenger egyik igen vonzó partszakaszán . Németországból érkezett zsidók voltak az őslakók, akik ma is meghatározó szerepet játszanak a helység arculatában. A város kedvelt fürdőhely, csodálatos tájjal és környéke történelmileg is érdekes.
Nahariya a Ga’ aton folyóról / nahar = folyó/ kapta a nevét, amely itt torkollik a tengerbe. Mielőtt azonban a tengerbe ömlene, az eukaliptusz fákkal szegélyezett főutca a Sderot Haga’ aton két útpálya között folyik végig. Itt található a városháza , turisztikai iroda és a városi múzeum is .A múzeumban modern festészeti képek, és régészeti leletek találhatók. Számos kávéház és étterem csalogatja az ide látogatók turistákat. A Hama’aplim út vezet a kikötőhöz és a strandfürdőhöz.
A kikötő arra emlékeztet, hogy Nahariya az Izrael függetlenségének kikiáltása /1948/ előtti bizonytalan időkben hónapokig el volt vágva a külvilágtól, és lényegében csak a hajók tartották fenn kapcsolatát Haifával. Az ókorban volt itt egy kikötő, amit a föníciaiak építettek, ami egészen a bizánci időkig működött. A tengerparton emelkedő egyik dombon a termékenység kánaánita istennőjének , Astarténak az i.e.15.században állított templomának maradványai láthatók.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések