Maktesh Ramon

Maktesh Ramon a legnagyobb kráter, a negevi táj jellegzetes arculatához tartozó ellipszis alakú földsüllyedés , amely kb. 30 x 8 km-es terület a Zin-sivatag és a Paran vádi között Beershebától délre. Ez a terület nem vulkáni kráter katlana, hanem kb. 70 millió évvel ezelőtt, valószínűleg úgy alakult ki, hogy üreges részein beszakadt a föld. Ezen a helyen 150 millió évvel ezelőtti óriáskövületeket, valamint őshüllő maradványokat találtak.
Beershebától néhány km-re található egy 1953-ban alapított kisváros, Mizpe Ramon. Déli szélén kilátóteraszt alakítottak ki egy üvegezett étteremmel, innen lenyűgöző kilátás nyílik a katlanra, melynek az alja 500 m-nél mélyebben fekszik. Nyugati szélén a Har Ramon / 1035 m /, délen pedig a Har Ored /935 m/ emelkedik.
A keleti részen erődítmények maradványait találjuk, köztük Mezad Mishhorét , amit a nabateusok építettek kb. az i.e.1. és i.sz.1. század körül, annak a karavánútnak a biztosítására, amely Petrából Avdatba és Shubeitán keresztül Nizzanába vezetett.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések