A Szentföld öröksége

A Szépművészeti Múzeum talán legizgalmasabb jövő évi kiállításának ígérkezik a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből válogatott, A Szentföld öröksége című tárlat. A 2009. június közepén nyíló kiállítás mintegy 3500 éves időszakot ölel át és eddig hazánkban nem látható kuriózumokkal is találkozhat az érdeklődő, többek között a féltve őrzött Holt tengeri tekercsek egy darabjával is.

A mai Izrael területének történetét évezredeken át a kultúrák és a vallások találkozása jellemezte, több világvallás tekinti a földet szent helyének. A szakralitás, a szentség értelmezése és művészi megnyilvánulása az a rendezőelv, amely átfogja a tervezett budapesti kiállítás egészét. A kiállított tárgyak között a legrégebbi egy a Kr. e 14. században készült alkotás, míg a legkésőbbi 2005-ből való.

A tárlaton látható lesz életnagyságú múmiakoporsó, kashmíri korán, hannuka-gyertyatartó, egy, a torinói lepelről készült XIX. századi felvétel, Rembrandt, Chagall és Poussin képei, Rodin szobor, Rothko-kép, valamint a kortárs Wallinger és Boltanski alkotásai. A kiállítás legnagyobb érdeklődésre számot tartó tárgya a holt tengeri tekercsek egyik darabja: az Ézsaiás tekercs közel 50 cm hosszú töredéke.

A Jeruzsálemi Izraeli Múzeumban 2009 folyamán zajló rekonstrukciós munkálatok teszik lehetővé, hogy a jeruzsálemi gyűjtemény féltve őrzött kincsei 2009. június 19-től szeptember 6-ig Budapesten is láthatóak legyenek.


Turizmus Panoráma Bulletin, 2008/249

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések