Orosz luxusüdülő a Holt-tengernél

Korábban még soha nem látogatott ennyi orosz turista Izraelbe, mint 2008-ban. Válaszul a nagymértékű növekedésre a moszkvai önkormányzat tulajdonában lévő Sun Dream cég bejelentette, hogy egy 100 milliós luxusüdülőt nyit 2009 közepén a Holt-tenger déli partján lévő Ein Bokekben. A luxushotel 240 vendégszobával és lakosztállyal, két fedett úszómedencével, konferenciatermekkel, két étteremmel és helikopter-leszállóval fogadja majd vendégeit. A Sun Dream néhány hónapon belül megkezdi a luxusüdülő kivitelezését, amelynek üzembe helyezésével mintegy 4300-ra nő a Holt-tenger környékének szálláshely kínálata.„Idén kilenc hónap alatt 230 ezer orosz turista fordult meg Izraelben, ami több mint 100%-os növekedés a tavalyi hasonló időszakhoz képest” – mondta Ruhama Avraham-Balila, Izrael turisztikai minisztere. „Mivel Oroszország a harmadik legnagyobb küldőpiaca Izrael beutazó turizmusának, a 240 új szállodaszoba hatásosan segíti majd az újabb látogatók elszállásolását a világ leghíresebb természetes spa-jában” – tette hozzá. (ehotelier.com) (Turizmus Panoráma Bulletin, 2008/244)
A Holt-tenger egy körülbelül 600 km2-es, lefolyás nélküli tengert képez, amely ún. „Végtengerként” egy - a tenger szintjétől alacsonyabban fekvő – területen található. A Jordán-ároknak ez a része a „Nagy Afrikai Törésvonal” északi folytatása. A tenger vízfelülete 396 m-es tengerszint alatti magasságban található, vagyis már évek óta előrehaladó kiszáradási folyamat jellemzi. A mai izraeli térképek már -418 m-el a tenger szintje alatt tüntetik fel. A tenger partja tehát a Föld felszínének legmélyebben fekvő, szabadon megközelíthető pontját alkotja. Ennek ellenére ez csak a harmadik legmélyebb pontja a Földnek.
A Holt-tenger és közvetlen környezetének legérdekesebb turisztikai helyei Ein Bokek, Neve Zohar, az En Gedi oázis, Massada és Jerikó, valamint Oumran barlangjai. A tenger keleti, jordániai oldalán, a Lisan-félszigeten található Numeira és Bab Edh Dhra (Dhra). Dhra egyike az archeológiailag a legöregebb helyeknek, amit korai földművelésre utaló bizonyítékok is mutatnak.
A tenger mélysége eléri a 365 métert, a víz térfogata 140 km3, korát több, mint 15 000 évre becsülik.
A tenger alján ez időszak alatt több, mint 100 m mély iszapréteg halmozódott fel. Ez az agyagos, sós iszap egyedülálló a világon, melynek összetétele kiváló eredményt biztosít a különféle testi problémák kezelésében úgy, mint gyulladások, fertőzések, mozgásszervi panaszok, tüdő és nőgyógyászati bajok stb. esetében.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések