Saksuka
Hozzávalók (4-6 személyre):
3 közepes nagyságú hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 édes paprika
6 paradicsom
1 dl olaj
2,5 dl víz
10 dkg
paradicsompüré
1/2 kávéskanál cayenne-bors
1/2
kávéskanál só
ugyanannyi szemes bors és kömény
4-6 tojás
Elkészítés:
A megtisztított
hagymát kis kockákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk, a paprikát és a
paradicsomot, középnagyságú kockákra daraboljuk. Serpenyőben felmelegítjük az
olajat, aranysárgára pirítjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, egy
percig pirítjuk. Beletesszük a paradicsom és paprikadarabokat, megkeverjük. A vizet,
a paradicsompürét, és a fűszereket hozzáadjuk, s lassú tűzön, állandóan
kevergetve húsz-harminc percig főzzük. Majd beleütjük a tojásokat és lefedve
tíz percig pároljuk lassú tűzön, míg a tojás fehérje megkeményedik. Tálaláskor
a tányér szélére körben csicseriborsó krémet teszünk (Humusz saláta krém) majd
a tányér középső részére tesszük a saksukát a tojással, vágott petrezselyemmel
megszórjuk és meleg pitával tálaljuk.
Jó étvágyat :-)
Megjegyzések