Receptek Rosh ha Shanára
Tyúkhúsleves
Hozzávalók:
l tyúk, 4 l
víz, 1 hagyma, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 karalábé, 1 zellergumó, 1
csomó petrezselyem, kis darab gyömbér, szemes bors.
Elkészítés:
A
feldarabolt tyúkot hideg vízben főni tesszük, ha forr, a szürkés habot
leszedjük, majd a megtisztított zöldséget, fűszert hozzáadjuk. Lassú tűzön 2-3
órán át főzzük, majd cérnametélttel vagy maceszgombóccal tálaljuk.
Hozzávalók:
3 tojás, 3 csapott evőkanál zsír,
kb. 9 evőkanál maceszdara, só, bors, őrölt gyömbér.
Elkészítés:
A tojásokat jól összekeverjük a
zsírral, beleszórjuk a fűszereket, és hozzáadjuk a maceszdarát. Rövid ideig
állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk, és a forró levesbe
helyezzük.
Csukapörkölt
Hozzávalók:
1,2kg konyhakész
csuka, só, 2 vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 6-7 evőkanál olaj, 1 kiskanál
pirospaprika, 1 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál őrölt bors, 1
kisebb paradicsom, 1-1 mokkáskanál ételízesítő por, cseresznyepaprika krém,
őrölt köménymag.
Elkészítés:
A megtisztított
csukát kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk és besózzuk. A hagymát megtisztítjuk,
a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra vágjuk és bográcsban vagy lábasban,
az olajon megfonnyasztjuk. A pirospaprikával megszórjuk, 2-2,5 dl. vízzel
fölöntjük. Amint fölforrt, a haldarabokat belerakjuk. A babérlevelet meg a
zúzott fokhagymát
beleszórjuk, megborsozzuk. A fölaprított paradicsom, ételízesítő por, cseresznyepaprika meg köménymag is belekerül. Annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi. Kislángon, lefödve, többször megkeverve kb. 30 perc alatt megpároljuk. Főtt petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.
beleszórjuk, megborsozzuk. A fölaprított paradicsom, ételízesítő por, cseresznyepaprika meg köménymag is belekerül. Annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi. Kislángon, lefödve, többször megkeverve kb. 30 perc alatt megpároljuk. Főtt petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.
Almás Palacsinta
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 tojás, 4
dl szódavíz, 6 közepes alma, só, 1 ek cukor, fahéj, olaj
Elkészítés:
A lisztből, a szódavízből és a tojásból a
szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát készítünk.
Sózzuk, és 1 evőkanál cukrot is teszünk
hozzá.
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és a
palacsintatésztába keverjük.
Öntünk hozzá egy kis olajat, így ha
teflonban sütjük, közben nem kell olajozni.
Megsütjük mindkét oldalát, egy tálra
tesszük, és minden palacsintát megszórunk cukorral, fahéjjal, és mézzel. Tálaláskor
úgy szeleteljük.
Megjegyzések